Mahana joj je jedino što se dugo priprema, a brzo jede: Čorba od leblebija snižava holesterol

Na ovim stranicama želimo oživjeti način pripremanja tradicionalnih bosanskohercegovačkih jela, koja su se nekada pripremala u svakom domaćinstvu, a danas su uglavnom pala u zaborav. Donosimo priču o čorbi od leblebija – čorbi koja se sprema dva dana, ali je zbog toga pravi poklon za želudac. Prilikom pripremanja ovog teksta pomagali smo se knjigom „Bosanski kuhar“ Lamije Hadžiosmanović, koja je 2010. godine u Parizu na „Gurmand World Cookbook Fair Awardsa“ proglašena najboljom kulinarskom knjigom na svijetu, te blogom srbijanskog kuhara Miroslava Uskokovića

Leblebija je vrsta mahune potekla sa Bliskog istoka. Jedna je od najranije uzgajanih, jestivih biljki poznate ljudskom rodu. A zbog utjecaja istočne kulture na Bosnu u Hercegovinu, jela sa leblebijama se već odavno ubrajaju među tradicionalna bh. jela.
Miroslav Uskoković, jedan od najpoznatijih srbijanskih kuhara, piše o leblebijama na svom blogu ovako:

–    Sadrže velike količine bjelančevina i ugljenih hidrata, te zavidnu količinu minerala poput: fosfora, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a takođe je bogata i folnim kiselinama i jestivim vlaknima. Zbog ovih osobina mnogi naučnici i doktori smatraju da je leblebija odlična u snižavanju holesterola u krvi.
U ovom broju Aure donosimo priču o čorbi sa leblebijama, tek jednom od stotinu mogućih načina spremanja ove vrijedne mahunarke.

Kako se priprema?
POTREBNO JE: jedna čaša leblebija, dvije litra vode, dva fildžana brašna, dvoje domaćih jaja, dvije kašike ulja, ½  kg junetine s kostima, malo soli, maslo i listići suhe ili svježe nane
PRIPREMA: Prije nanoć leblebije pokiselimo u mlaku vodu, pa ih ujutro izvadimo iz te vode i stavimo u drugu vodu da se kuhaju oko jedan sahat, dok ne omekšaju. Tu vodu bacimo.

U drugoj posudi zakuhamo tijesto od brašna, vode, dva jaja, kašike ulja i soli. Od tijesta napravimo loptu, premažemo uljem, pokrijemo salavetom i ostavimo da odstoji jedan sahat. Tijesto treba da bude malo tvrđe.

Od tog tijesta razvijemo deblje jufke, prosušimo ih pet do deset minuta na čaršafu, zatim jufke savijemo u rolne i izrežemo na tanke rezance, oko dva do tri milimetra. Rezance protresemo rukom da se ne zalijepe jedan za drugi, i ostavimo ih oko deset minuta da se osuše.

Junetinu s kostima isiječemo na tri jednaka komada i skuhamo u dvije litre vode. Skinemo pjenu. Posolimo. Nakon sat i po, nakon što je meso dobro omekšalo, odvojimo ga od kostiju i isitnimo na male komade.

U vodu u kojoj smo kuhali meso dodamo još dvije čaše vode, jer je „stara“ voda poprilično isparila. U tu vodu ubacimo kuhano meso i kuhane leblebije i kuhamo sve skupa još petnaest do dvadeset minuta. Nakon toga, ubacimo pripremljeno tijesto.

Kada tijesto bude gotovo, ubacimo još kašiku masla, ali samo ako meso nije bilo dovoljno masno. Prije služenja čorbu pospemo svježom ili suhom isitnjenom nanom.

(aura.ba)