Magijski značaj broja 40: Zašto bebu ne treba iznositi 40 dana iz kuće, zašto 40 dana luta duša preminulog?

 

Broj 40 prati cijeli čovjekov život. U prvih četrdeset dana od začeća Bog propiše djetetu njegovu sudbinu – kako i dokle će živjeti.

Postoje razne pretpostavke o periodu od četrdeset dana i godina, ali postoji nešto zajedničko za ove periode. Slučajno ili ne, vjeruje se da bebu ne treba iznositi iz kuće 40 dana po rođenju, a duša pokojnika na onaj svijet odlazi kroz 40 dana od smrti. Takođe, u narodmnoj medicine melemi i ljekovita pića postaju iscjelitelji baš poslije 40 dana.

O magijskom značaju broja 40 govori se i u Bibliji, Kur’anu, ali i ostalim vjerskim knjigama.

Prema Bibliji, potop je nastao nakon što je kiša padala 40 dana i 40 noći. Nakon krštenja na rijeci Jordan, Isus se povukao u osamu u pustinju gdje je proveo 40 dana. Mojsije je postio 40 dana prije nego što je išao po ploče s deset božjih zapovijedi. Prorok Ilija putovao je 40 dana po pustinji. Četrdesetog dana od uskrsnuća Isus je uzašao na nebo, tako da po kršćanskom vjerovanju i duša pokojnika, četrdeseti dan od smrti, odlazi na nebo. Petrovski post traje oko 40 dana, Božićni tačno 40 dana.

U islamu broj 40 se vezuje za slijedeće činjenice i poruke:
*40 broj prvih sljedbenika vjere Islama.

*Poslanik Muhamed je proveo četrdeset dana u pećini Hira.
*Četrdeset dana je trajao potop, koji je Nuh a.s. preživio, uz Allahovu pomoć.
*Davud a.s. i Sulejman a.s. su vladali, svaki, po četrdeset godina.
*Dedžal će na zemlji boraviti četrdeset dana.
* Allah je Muhameda uzeo za poslanika kada je imao 40 godina
Postoje razne pretpostavke o periodu od četrdeset dana i godina, ali postoji nešto zajedničko za ove periode. To je činjenica da su svi nabrojani periodi bili periodi priprema. Broj 40 simbolički označava pripremini period, koji je dolazio prije bilo kog važnog događaja.

Književnica Mirjana Đapo, u svom romanu “Elysion”, koji se sastoji od 40 poglavlja, bavila se magijom broja 40.
“Toliko dana stvara se stanica čovjeka. Toliko dana i razgrađuje. Četrdeset dana luta duša, toliko dana je potrebno majci i djetetu, poslije porođaja, intime od ostalog svijeta”, piše Mirjana Đapo.

Uzimajući 40 kao ispunjenje jedne životne faze, Talmud, a kasnije i katolička crkva, označili su ovaj broj kao “kanonsko doba” čovjeka, što znači da je čovjekov intelekt tada najrazvijeniji, piše ova književnica. Ona objašnjava da i savremeni psiholozi često uočavaju određene promjene u razvoju ličnosti kratko nakon nastanka 40-ih. Pogled na biografije poznatih pruža dodatni dokaz za ovakva razmišljanja.
Kod Starih Slavena taj “granični broj” bio je 40. Pokojniku se daje pomen poslije 40 dana, djeci do 40 dana ne ide se u goste.

Stara mjera kod svih Slavena – oka, sadrži 40 nečega. Oka meda bila je 40 drvenih čašica s dugom drškom, oka soli je 40 rjumočki, veličine rakijske čašice.

I u judaizmu, i u islamu, 40 dana je period pročišćavanja. U savremenom društvu proces pročišćavanja se naziva karantena (quarantine) koji je prvobitno trajao 40 dana kako mu i samo ime kaže.
Trudnoća traje 40 nedjelja. Nakon porođaja, ženski spolni organi vraćaju se u stanje prije trudnoće za 40 dana, i to nije vjerovanje nego medicinska činjenica.

Narodno vjerovanje, pak, kaže da beba i majka 40 dana ne trebaju izlaziti iz kuće.

Po vjerovanju duša pokojnika četrdeseti dan od smrti odlazi na nebo.

Naučna istraživanja ukazuju da proces normalnog tugovanja traje oko 40 dana. U tom periodu osoba ima nalete sjećanja na izgubljenu osobu, prisjeća se proživljenih trenutaka s tom osobom, što je praćeno osjećajem tuge, žalosti, plačem, osjećajem tjelesne malaksalosti.

Pojam “40 dana” pojavljuje i u receptima za meleme i rakije, te u nizu drugih vjerovanja, nisu rađena posebna istraživanja. (aura.ba)