Magijska Knjiga Soyga ugledala svjetlo dana nakon više od 300 godina: Sigurna smrt čeka svakog ko se usudi otkriti njene tajne

Džon Di koji je poznavao hebrejski, latinski i grčki jezik do kraja života nije uspio da dešifruje dvjesto stranica knjige u kojoj su zapisana zapažanja i uputstva za prizivanje demona, astrološke tajne, izvođenje magijskih rituala i brojne mistične priče

Drevne magijske knjige i spisi oduvijek su bili predmet opsesije i intrige brojnih naučnika i mudraca u svojim vječnim putovanjima ka novom i zabranjenom znanju.

Kakve još tajne krije ova misteriozna knjiga nepoznatog autora?

Jedna od njih je i misteriozna Knjiga Soyga koja je početkom 16. vijeka bila u vlasništvu Džona Dija, engleskog matematičara, mistika, astronoma i veoma cijenjene ličnosti na dvoru kraljice Elizabete I.

Džon je tokom svog života razvio veliko interesovanje za magiju i okultizam. Knjiga je ubrzo postala njegova najveća opsesija i ostatak života je pokušavao da je dešifruje, ali bez uspjeha. Džon ubrzo osniva i najveću biblioteku u Engleskoj, gdje je sakrio mističnu Knjigu Soygu, a petsko godina nakon njegove smrti, 1994. godine u Britanskoj biblioteci su pronađene dvije kopije – njen kod i dalje nerješen.

 Intervju sa akranđelom Urijelem

Zamislite da ste se nalazili u poziciji Džona Dija. Čitav život ste proveli proučavajući magiju i okultizam, i onda vam se jednog dana u rukama nađe neobična magijska knjiga u kojoj ne razumijete ni jednu jedinu riječ, jer su joj stranice ispunjene sa preko 40 hiljada nasumično raspoređenih slova i simbola.

Opsjednut Knjigom Soyga do smrti

Sumnjate da knjiga krije neku skrivenu poruku, ali vi već godinama ne uspijevate da deširfujete njenu tajnu. Vaš kolega Edvard Keli (1555-1597) vas više ne može gledati kako se mučite i gubite san zbog nekakve knjige, pa vam u svojoj silnoj mudrosti i prijateljskoj dobronamjernosti nudi ni manje ni više nego intervju sa arkanđelom Urijelom, u nadi da ćete napokon dobiti odgovore koje očajnički tražite. Pa, ukoliko su legende istinite, upravo to se i dogodilo 10. marta 1582. godine u Londonu.

U odaji gdje ga čeka nestrpljivi Džon Di, Keli s naporom uvlači veliko ogledalo koje  će služiti kao komunikaciona linija između Urijela i Džona. Nakon par uvodnih bajalica, u ogledalu se zaista pojavljuje lik anđela. Razgovor između anđela i Džona Dija navodno je izgledao ovako:

Džon: „Da li moja knjiga ima ikakavo skriveno značenje?“

Urijel (na latinskom jeziku): „Stranice knjige su posebne i njihov prvi vlasnik je bio Adam koji je knjigu dobio od dobrih Božjih anđela u Rajskom vrtu.“

Džon: „Možeš li mi dati ikakve instrukcije kako bih je uspio dešifrovati?“

Urijel:“Samo arhanđeo Michael zna njene tajne.“

Njihov razgovor je tu završio, a nezadovoljni Džon je još više postao zaluđen rješavanjem koda knjige koja kao da je odisala magijom.

Stisni pa odgonetni!

U to vrijeme oko Knjige Soyga ste stvorila velika misterija, a Di je uprkos opsesiji bio veoma zabrinut zbog priča koje su upozoravale da će svako ko uspije otkriti njene tajne stići sigurna smrt u roku od dvije i po godine.

Džon koji je poznavao hebrejski, latinski i grčki jezik do kraja života nije uspio da dešifruje dvjesto stranica knjige u kojoj su zapisana zapažanja i uputstva za prizivanje demona, astrološke tajne, izvođenje magijskih rituala i brojne mistične priče.

Određeni broj strana je bilo ispisano na latinskom jeziku, ali veliki broj tekstova je nerazumljiv. Najzanimljiviji dio Knjige Soya odnosi se na zapise koji kriju i slova poredana u 36 tabela koja izgledaju kao neka vrsta šifre. S obzirom da knjiga vrvi od okultnih simbola, mnogi smatraju da je prokleta.

 Enigma je riješena?

Skoro četristo godina nakon smrti Džon Dija, istoričarka i autorica Debra Harkins radila je na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji na svom naučnom radu i to upravo na temu života i djela pokojnog mistika Džona Dija. Čitajući njegove dnevnike i tekstove u kojima opisuje svoj razgovor sa arhanđelom Urijelom, i sama se zapitala gdje bi se misteriozna knjiga mogla nalaziti.

Da li je matematički genijalac Džejms Rids otkrivene tajne zadržao za sebe?

Zaputila se u Britansku biblioteku gdje ju je pronašla lakše od očekivanig i to pod alternativnim imenom „Aldaraia sive Soyga vocor“. Napokon, došlo je vrijeme da uz pomoć moderne tehnologije pokušamo odgonetnuti tajnu koja se krije iza 40.000 slova poredanih u 36 tabela.

Taj zadatak dospio je na sto Džejmsa A. Reedsa, matematičara sa Princetona. Ovaj zaljubljenik u drevne ezoterijske knjige koji je razotkrivanje Knjige Soyge prihvatio kao lični izazov. To mu je uz pomoć kompjutera konačno i uspjelo 2006. godine, a tokom rješavanja koda koristio je komplikovane matematičke algoritme u kombinaciji sa astrologijskim simbolima kako bi slovo po slovo došao do konačnog zaključka.

Ukoliko je Džejmsovo rješenje tačno, čitava knjiga se može svesti na jednu riječ – „sjeme“, odnosno početak od kojeg je započelo stvaranje čitavog Univerzuma kojeg je stvorio Jahve ili Bog. Dakle, struktura Knjige Soyga savršeno imitira stvaranje Univerzuma strogo prateći matematička i simbolička pravila.

Međutim neki istraživači još uvijek nisu uvjereni da je Džejms u potpunosti riješio čitavu enigmu koju krije ova knjiga, a jedan od argumenata je činjenica da je Džejms ostao živ i više od dvije i po godina nakon predstavljanja svog rješenja.

Bilo kako bilo, svi se slažu u jednom – da Knjiga Soyga predstavlja vjernu reprezentaciju Univerzuma. Ipak, ukoliko ne prihvatate ponuđena rješenja, i želite da sami isprobate svoje detektivske sposobnosti, Knjiga Soyga vas čeka u Britanskoj biblioteci. Sretno…

(D.K.)