MAGIJA PUNOG MJESECA U RIBAMA (04-07. septembra 2017.): Mjesec je kriv za osjećaj iscrpljenosti, neobjašnjivi umor, melanholiju…

Ako ste u protekle tri večeri uputili pogled prema noćnom nebu, mogli ste vidjeti Mjesec u svom punom sjaju. Ako ste stajali u vrtu, pili kafu ili čaj i razmišljali o tome kako se Mjesec čini toliko blizu, da ga grane drveća gotovo mogu dodirnuti, osjetili ste magiju punog Mjeseca u znaku Riba.

Ako ste se juče ili jutros zaista teško probudili i opet, uz kafu ili čaj, razmišljali o neobičnim snovima iz prethodne noći, takođe ste bili pod utjecajem punog Mjeseca. Ako ste tokom dana osjećali neobjašnjiv umor i melanholiju, ako ste morali popiti tabletu protiv glavobolje, ako ste shvatili da ste popušili koju cigaretu ili popili koju šolju kafe više od uobičajenog, opet je kriv pun Mjesec. Ako ste uživali prethodnih dana u laganoj, opuštajućoj muzici, definitivno vas je zavela ova lunarna magija.

U jutarnjim časovima 06. septembra Mjesec je iz druge dekade Riba zatvorio egzaktnu opoziciju sa Suncem u drugoj dekadi Djevice, koje se sa fiksne zvijezde Coxa, polako približava fiksnoj zvijezdi Mizar. Coxa, poznata i kao Al Kharat, jača intuiciju i budi proroka u nama, pa obratite posebnu pažnju na taj neobičan san iz prethodne noći.

Mizar donosi opasnost od opekotina, a na globalnom planu masovne nesreće i moguće požare i klimatske nepogode.

Svjesni (Sunce) i podsvjesni (Mjesec) dijelovi naše ličnosti ovih dana sarađuju na neki neobičan način. S jedne strane, trudimo se da ostanomo racionalni i sabrani, i da budemo što produktivniji (Sunce u Djevici), dok se s druge strane konstantno javlja želja za bijegom (Neptun) u maštu i sanjarenje (Mjesec), tako da se osjećamo iscrpljeno, iako možda ništa fizički zahtijevno nismo radili.

06. i 07. septembra Mjesec se kreće drugom i trećom dekadom znaka Riba, dok mu iza leđa ostaje Neptun. Konjunkcija Mjeseca i Neptuna u znaku Riba će uvijek predstavljati zanos (religijski zanos, emotivni zanos …), maštarenje i zaljubljenost u svoj izmišljeni svijet. No, kako je danas na dijelu separacija ovih planeta, početak dana će obilježiti upravo to skidanje ružičastih naočara, razbijanje iluzija, povratak u realnost i tu tako dosadnu svakodnevicu.

Mjesec u Ribama takođe predstavlja sanjarenje o dalekim, nepoznatim krajevima, želju da posjetite Indoneziju ili Novi Zeland, da se okupate u rijeci Gang ili da posjetite neku usamljenu katedralu u brdima Portugala. Dok je Mjesec u Ribama jednostavno želite da se opustite, prepustite i nestanete u toj magiji, daleko od svih, samo vi i vaš odraz u kristalno čistoj vodi nekog tropskog mora.

Pored Neptuna, dispozitor Mjeseca je i Jupiter u znaku Vage, koji se približava zvijezdi Spica Virginis. Spica Virginis je zvijezda iz sazvježđa Djevice, gdje je smještena na vrh klasa žita. Žito se uvijek vezuje za bogatstvo i prosperitet, pa tako i ova zvijezda nosi slične karakteristike. Udružena sa Jupiterom donosi čast, uspjeh, obilje i bogat društveni život. Kako je i tranzitni Merkur napokon krenuo direktno, četvrtak, Jupiterov dan, je pravo vrijeme da završite neke (velike) poslove, koje ste započeli u prethodnih mjesec dana.

No, vratimo se još malo na separacioni aspekt između Mjeseca i Neptuna. Vjerovatno sinoć niste mogli da spavate ili Vam je jedan jako neobičan san poremetio večernji spokoj. I dok razmišljate o propuštenim prilikama za spavanje u toku prošle noći, gotovo sigurno osjećate da su Vam hladna stopala, da Vam noge lagano podrhtavaju, bez nekog posebnog razloga. Osetićete blagu mučninu i bol u potiljačnom dijelu glave. Ne brinite, to vam samo organizam poručuje da danas malo usporite tempo.

Zato, uzmite najveći pokrivač koji imate, najudobniji jastuk, čašu vina ili šolju kafe/čaja, pronađite dobar film ili muziku, zagrlite dragu osobu i uživajte, sve dok vas neko novo jutro ne prekine…