Magija mrtvačkog prstena: Kako na Đurđevdan prizvati ljubav za cijeli život!?

Magija mrtvačkog prstena: Spravljanje čini tj. magičnih napitaka, trava ili ljubavnih hamajlija vrši se uglavnom u gluho doba noći i obavezno uoči vjerskog praznika. Što je praznik jači, to su čini uspješnije.

Po nekom nepisanom pravilu ljubavne čini se najbolje rade uoči Đurđevdana. Zbog čega baš na taj praznik, niko ne zna reći. Moguće je da su korijeni duboko u prošlosti kada su na naše balkanske prostore počeli da se doseljavaju Romi. Ima varijanti po kojima se taj narod doselio na Azijski kontinent neposredno pred propast kontinenta MU; druge legende govore da su istjerani sa kontinenta Lemurija zbog pradavnog grijeha i da su ih bogovi osudili na vječno lutanje, igranje, sviranje i pjevanje… Valjda ih zato ima na svim meridijanima.

Evo kako se rade “đurđevdanske ljubavne magije”

Djevojka koja želi da se uda za momka koji je izbjegava (ili čak i ne zna za njenu potajnu želju) mora da uradi neke od magijskih radnji.

VRADŽBINA PRVA
Tačno u podne, uoči Đurđevdana, djevojka mora sa nepoznatog groba (sa groba koji nema obilježja) da donese parče kosti sahranjenog. Uveče tu kost treba da stavi pred ogledalo i da glasno izgovori bajalicu:
“Kao što je ova kost mrtva, tako ti (kaže se ime potencijalnog đuvegije) da uvijek mreš za mnom.”
Bajalica se izgovori tri puta, a onda se zavije i na sam Đurđevdan ponovo odnese na grob odakle je uzeta i zakopa. Istovremeno se, zbog počinjenog svetogrđa, pali svijeća ili uči Fatiha na tom grobu za smiraj duše..

VRADŽBINA DRUGA
Prilikom večere, za vrijeme Đurđevdana, djevojka mora – pazeći da je niko ne primijeti – prvi zalogaj da izvadi iz usta i da ga umota u malo trave dinjice. To bi trebalo da se stavi u obuću kandidata za brak. Dok to radi treba da izgovara bajalicu:
“Zalogaj prvi, bićeš mi prvi: hljeba ne jeo, vode ne pio – dok se sa mnom ne budeš oženio.”

VRADŽBINA TREĆA
Prije nego što legne da spava djevojka treba da stavi svoju noćnu košulju na košnicu sa pčelama da tamo prenoći. To bi trebalo značiti da će voljeni čitavog života «zujati» oko nje, kao što pčela zuji oko cvijeta.

VRADŽBINA ČETVRTA – U PONOĆ
U ponoć na Đurđevdan uzme se tri puta po devet zrna pasulja i stavi u tepsiju pa se sve prelije vrućom vodom. Onda se pasulji stave na tri krpice i malo posole. Pri tome izgovara se slijedeća bajalica:
“Ne motam ovaj pasulj, već motam moga (izgovori se ime voljenoga).”

Krpice sa zrnevljem se potom vežu uz tijelo ispod pojasa i izgovori slijedeća bajalica:
“Ne vezujem ovaj pasulj uz tijelo, već vezujem moga (opet se izgovara ime kandidata) da njegova ljubav bubri za mnom kao ovaj pasulj za mojim pojasom.”
Najzad priđe se ognjištu, odvežu se krpice sa pasuljom i svaki put kada se po jedan zamotuljak baci u vatru, hukne se i izgovori bajalica:
“Iz mene huka, iz (izgovori se ime voljenog) muka. Kako ovaj pasulj puca, tako srce (opet se izgovori ime kandidata) za mnom kuca.”

Prsten umrlog od davnina je poznat kao “pouzdano” pomagalo u mnogim “vračkama”, ne samo ljubavnim. On se čuva kao najveća svetinja i koristi se u situacijama kad njegov vlasnik više ne vidi drugi izlaz iz svojih nevolja.

Naravno, i u ljubavnim vradžbinama prsten je “posljednja nada” potencijalne udavače ili đuvegije koji nikako ne može da se oženi.

Čini se bacaju na sam dan Đurđevdan tako da se uluči prilika da se kandidat ili kandidatkinja za brak pogledaju kroz “mrtvakov prsten” (burma ili prsten koji je za života nosio neki pokojni rođak). Na taj način, vjeruje se da će njegov ili njen lik biti zarobljen za sva vremena.

U nekim krajevima izgovara se i slijedeća bajalica:
“Kao što ovaj prsten mrtvak više ne može da nosi, tako ni ti više ni jednu ženu (ni jednog muškarca) da ne pogledaš”.

Iako se tvrdi da “gledanje kroz mrtvakov prsten” ne može da omane, uistinu nije pouzdano utvrđeno da li je to zaista tako.

“Vračka” se može spraviti i uz pomoć rose sakupljene pred zoru Đurđeva. Ta rosa mora da se sakupi na mjestu “gdje vile igraju kolo”, što može da bude veoma opasno s obzirom da kažu upućeni, vile ne vole da ih neko posmatra dok one igraju. Vjerovatno zbog toga što su one prave ljepotice, a u kolu su potpuno gole, pa postoji opasnost da im muškarac «sretne pogled» i tako zauvijek ga zarobe. (postaju smrtne ali im ostaju moći, pa moraju da ispunjavaju svaku želju svom gospodaru).