Magični simbolizam ptica: Šta znači kada zaplače feniks i zapjeva crvendać ili carić?

Nekim pticama su od davnina pripisavana čudesna i magična svojstva, a u mnoga od njih se i danas vjeruje

Feniks, simbol besmrtnosti – Feniks je po egipatskoj mitologiji sveto biće. To je muška ptica crveno zlatne boje koja po legendi može da živi 500, 1461 ili čak i 12 594 godine. Kada se zatvori životni krug, feniks izgori, a iz pepela se izdigne mladi feniks koji pepeo pretvori u jaje i nosi ga u Heliopolis (Grad sunca) u Egiptu.

Feniks

Postoje mnogi opisi ove legendarne ptice koja ustvari – nikad nije viđena. Neki smatraju da je feniks prvobitni primjer onoga što se ne može vidjeti (kao što je naprimjer Bog) ali se može razumjeti. Jedni ga opisuju kao pticu veličine orla koja je pola orao pola fazan. Drugi kažu da podsjeća na čaplju, a treći da on predstavlja skup najljepših dijelova tijela svih ptica na svijetu. Postoji vjerovanje da živi u Arabiji i Etiopiji i da njegove suze mogu da izliječe svaku ranu.

Carić – vijesnik novog dana. Nekad se vjerovalo da je carić vijesnik novog dana jer pjeva u zoru snažnije od svih drugih ptica. On simbolizuje okretnost, marljivost, optimizam i radost, a u Velsu ga smatraju kraljem svih ptica, sudeći barem po predanju. Za one koji razruše njegovo gnijezdo, govorilo se da ih očekuju životne nevolje i pakao. Onome ko ujutro prvo vidi carića ili čuje njegov milozvučni cvrkut, dan će proći u sreći i veselju. U nekim evropskim zemljama (Engleska i Francuska) lovili su ga u vrijeme božićnih praznika, a onda su ga u svečanoj procesiji odnosili na groblje i pokopavali, što je trebalo da simboliše umiranje stare godine.

Carić

I kod nas na Balkanu se vjeruje da carić donosi sreću i da oko sebe širi harmoniju. Svako viđenje ove ljupke ptice navodno donosi sreću izuzev na dan vjenčanja kada je to loš znak. Govorilo se da će onaj ko ga ubije, za kratko vrijeme zažaliti jer će doživjeti nesreću. Takođe, onome ko želi da se zaštiti od čarolija i vračanja, savjetovano je da sa sobom uvijek nosi njegovo perje.

 

Crvendać donosi sreću u porodici

Ova ptica omiljena je u narodu jer se vjeruje da štiti od udarca munja i gromova svaku kuću ispod čijeg krova svije gnijezdo, pa ukućanima obezbjeđuje mir i porodičnu slogu i sreću. Nije dobro otjerati crvendaća ili mu razrušiti gnijezdo, jer se vjeruje, da će onaj ko to učini oboljeti od padavice i da ga čeka zla sudbina. Govorilo se i da su krave koje daju crveno mlijeko kazna njihovom gospodaru zato što je otjerao ovu pticu ispod krova svoje kuće. Ali, postoje i druga, ništa manje zanimljiva vjerovanja vezana za crvendaća:

Crvendać

Vidjeti prvog crvendaća u godini – želja koju zamislite ostvariće se prije nego što on nestane iz vašeg vidokruga.

Vidjeti ga u blizini kuće ili vrtu – sreća za ukućane.

Ako napravi gnijezdo u drvetu ili u živoj ogradi – predznak je promjene vremena.

Ako pjeva u crkvi predznak je smrti.

Ako cvrkuće na otvorenom – očekuje se lijepo vrijeme.

Ako uleti kroz otvoren prozor u kuću – u kući će neko umrijeti.

Ako uđe u kuću u novembru – dobar predznak, sreća.

Ako udari u prozor bolesnikove sobe – predznak smrti.

Uništiti ili ukrasti njegova jaja, ubiti ga ili povrijediti, uhvatiti i zavoriti u kavez ili mu uništiti gnijezdo – ogromna nesreća.

(aura.ba)