Magični korijen: Đumbir obnavlja kožu

   Đumbir možete iskoristiti na brojne načine kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Đumbir je vrlo korisna namirnica, ne samo u prehrambenom smislu, već i u kozmetici. Za svega nekoliko minuta napravite masku za zrelu kožu i bore koja potiče cirkulaciju i obnovu kože, te tonik za čišćenje i osvježavanje kože lica

Maska

Mali komadić (svega nekoliko grama) đumbira naribajte na kućni sitni ribež. Ocijedite masu i dobit ćete žuti sok. Uzmite manji komad žute gline (glinu možete naći u biljnim ljekarnama) dodajte i kašičicu soka od đumbira (nemojte pretjerivati), 2 kašičice hidralata biljke bušin, te nekoliko kapi eteričnog ulja limuna. Smjesu jednolično izmješajte, neka bude malo gušća. Nanesite na umiveno lice i ostavite da se posuši. Isperite vodom. Postupak ponavljajte dva puta sedmično. Masku u frižideru možete držati i nekoliko sedmica.

Tonik

Jedna kašičica soka od đumbira, nekoliko kapi glicerina (da ne isušuje kožu) te 2-3 kašičice hidralata biljke bušin. Sve zajedno promješajte i dobit ćete tonik za lice koji možete koristiti za čišćenje i osvježavanje lica. Tonik možete nanositi i nekoliko puta na dan po potrebi, ovisno koliko vam se lice isušuje.

 Protiv nadimanja

Sok od đumbira razrijeđen s vodom možete koristiti kao napitak kada imate mučnine.