Magični dani u oktobru: Iskoristite Miholjsko ljeto da prizovete ljubav u svoj život!

Oktobar je blagodatni mjesec sa dobrim vibracijama i treba ga što bolje iskoristiti. Ovaj mjesec je jako pogodan za sve bračne parove koji žele potomstvo kao i za one osobe koji planiraju svoj biznis ili bilo koji drugi posao.

Oktobar nam sam po sebi donosi početak svetovnog mira pred nastupajuću zimu. Domaćini pripremaju ogrijev, a domaćice prave zimnicu kako bi predstojeću zimu proveli što ugodnije i bolje.
Oktobar je i mjesec ljubavi, tolerancije i opraštanja, stoga trebamo priznati da volimo one osobe koji su pored nas, ali isto tako da kažemo DOSTA onim osobama koji nam nisu doprinjeli ništa u predhodnom periodu.

Savjetujem da svi imamo ljubav prema svima jer mržnja i ljubomora nisu donijeli ništa dobro nikome. Evo kako neki narodi u Evropi provode dane u ovom mjesecu.

Marijina svila
U Evropi se proljeće povezuje s mladošću, a jesen i zima sa starim ljudima, pa ukoliko lijepo vrijeme potraje i tokom oktobra, naziva se “bablje ljeto”. Kada se završe radovi u polju, žene započinju druge poslove – predu vunu, pletu džempere i tkaju.
Vjerovalo se da tim ručnim radovima i magijom, mogu da “ispletu” sudbinu. Sa tim je povezano još jedno predanje…

Pošto u Evropi ima mnogo paukova koji predu svoje mreže naročito u ovo doba godine, nošene laganim povjetarcem, niti tih mreža lako su dospijevale u odjeću ljudi na selima.
Smatralo se da je to znak sreće i blagostanja. Te niti su se još nazivale Marijina kosa ili Marijina svila, pošto su se dovodile u vezu sa Djevicom Marijom.
Prema narodnom vjerovanju, to je takođe i vrijeme kada su se okupljale vještice, a paučina se smatrala njihovom kosom. Ako bi se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke, to je bio znak da će uskoro biti venčanja..

Žito za Bogove
U Holandiji se 12. oktobra gatalo pomoću oraha. Domaćin bi uzeo jedan plod, slomio ga, pa ukoliko je vlažan, takva će biti i naredna godina. Norvežani su, da bi obezbijedili dobru ljetinu, morali umilostiviti Bogove. 12. oktobra bi skuhali kašu od žita, ukoliko se kaša pokvari za tri dana, biće loša godina, a ukoliko bude i dalje svježa, godina će biti jako plodna.

Indijansko ljeto
U Americi, ovaj period je poznat kao “indijansko ljeto”. Legenda kaže da je u šumama Sjeverne Amerike živio čarobni medvjed, koji nije, kao ostali, spavao zimi već je u to vrijeme odlazio na nebo. Svi lovci su znali za njega i žarko su željeli da ga ulove, ali bezuspješno.

Međutim, jedne godine, dva vješta lovca uspjela su da upucaju čarobnog medvjeda, ali su to platili svojim životima. Nebo se otvorilo i tamo su se vinuli medvjed, dva lovca i pas. Tako je nastalo sazviježđe velikog medvjeda ili Velikih kola.
Svake godine u vrijeme njegove pogibije, otvore se medvjedove rane i njegova krv s neba kaplje po lišću i boji ga u crvene nijanse.

Miholjsko leto
Na našim prostorima proslavlja se Miholjsko ljeto. Prema narodnom vjerovanju, jesen počinje nakon Miholjdana, 12. oktobra, a ukoliko do tog perioda vlada lijepo vreme s visokim temperaturama, kaže se da je nastupilo Miholjsko ljeto, koje, kako se smatra, predskazuje dugu i hladnu zimu. Postoji divan običaj povezan s ovim periodom.
Ukoliko je tokom godine preminuo neki domaćin, seljani bi se skupili i iši u molbu da pomognu udovici da sakupi ljetinu, što je, prema starim vjerovanjima, dobrovoljcima donosilo sreću.
Međutim, ovaj praznik nije poznat samo u pravoslavlju. I ostali narodi imaju male ritule vezane za taj datum.

Magični dani u oktobru
Od 2. do 11. oktobra jako povoljan period da razmislite o svojim postupcima i djelima, a samim tim i da podate oproštaj onima kojima ste na neki način uradili nešto nažao.To će vam pomoći da se olakšate duhovno i mnogo bolje ćete se osjećati.
12. – 17. oktobar je period kada bi trebali da više se posvetite stvaranju tj. produžetku svoje porodice, stoga savjetujem bračnim parovima da budu malo vrijedniji na tom polju.
Period od 19. do 25. je idealan za pokretanja novog biznisa ili bilo kojeg privatnog posla.
Od 26. do 30. Oktobra, ukoliko nemate emotivnog partnera, sada je pravi period da ga potražite.

 Kozmično – podzemne energije i kako će uticati na naše zdravstveno – psihološko polje.
Period od 01. do 04. oktobra upravljaće našim disajnim organima, stoga budete mogli osjećati nedostatak kiseonika ili povremenu stegu u grudnom dijelu, ali i u predjelu glave.
Dani do 05, do 09. oktobrapojačano će uticati na glavobolje, mnogi će osjećati i blage vrtoglavice sa povećanim krvnim pritiskom.
10. na 15. oktobar malo više će udariti na kostobolju, zubobolju, ali i predio glave neće biti pošteđen. Pripadnice nježnijeg pola osjetiće jače hormonske reakcije i tegobe.
Ravne linije u oktobru očekuju se 16. i 17., tako da se ne očekuju veće globalne poteškoće, već samo pojedinačno.

Dani 18. na 21.su predviđeni za srčane i plućne tegobe tako da možete očekivati povećane zdravstvene aktivnosti u tom predjelu.

Period od 22. do 26.mogući su sljedeći povećani simptomi – Lošija krvna slika, sedimentacija, lupanje srca, vrtoglavica ali i nagon mučnine bez povraćanja.
Ravne linije se opet očekuju 27. kao i 28. oktobra tako da ta dva dana možemo da predahnemo.

Posljednja tri dana mjeseca oktobra očekuju se jača dešavanja na psihološkoj osnovi, jača uznemirenost, bezvoljnost, ali i povećan umor bez obzira na aktivnost.
Dragi moji uživajte u magičnom oktobru i puno ljubavi, tolerancije i napretka vam želim.

 Zoran Šumadinac