Magični dani u oktobru: Iskoristite Miholjsko ljeto da prizovete ljubav u svoj život!

Za aura.ba piše ezoterista Zoran Petrović Šumadinac

U oktobru će baš biti zanimljivo i burno. Otkrijte u kojim danima treba raditi na potomstvu, a u kojima se treba odmarati i ne raditi ništa. Važno je da saznate i kako će u kojim danima kosmičke energije utjecati na nas kako biste djelovali preventivno i spremno dočekali očekivano…

Oktobar nam sam po sebi donosi početak svjetovnog mira pred nastupajuću zimu. Domaćini pripremaju ogrjev, a domaćice prave zimnicu. Sve za ugodnu zimu.

Oktobar je blagodatni mjesec sa dobrim vibracijama i treba ga što bolje iskoristiti. Ovaj mjesec je jako pogodan za sve bračne parove koji žele potomstvo kao i za one osobe koji planiraju svoj biznis ili bilo koji drugi posao.

Oktobar je i mjesec ljubavi, tolerancije i opraštanja, stoga trebamo priznati da volimo one osobe koji su pored nas, da oprostimo onima koji su nam na bilo koji način nanijeli zlo, jer mržnja kao i srdžba nikome dobro nisu donijeli. Evo kako neki narodi u Evropi provode dane u ovom mesecu.

Marijina svila

U Evropi se proljeće povezuje s mladošću, a jesen i zima sa starim ljudima, pa ukoliko lijepo vrijeme potraje i tokom oktobra, naziva se ”bablje leto”. Kada se završe radovi u polju, žene započinju druge poslove – predu vunu, pletu džempere i tkaju.

Vjerovalo se da tim ručnim radovima i magijom, mogu da ”ispletu” sudbinu. Sa tim je povezano još jedno predanje…

Pošto u Evropi ima mnogo paukova koji predu svoje mreže naročito u ovo doba godine, nošene laganim povjetarcem, niti tih mreža lako su dospijevale u odjeću ljudi na selima. Smatralo se da je to znak sreće i blagostanja. Te niti su se još nazivale Marijina kosa ili Marijina svila, pošto su se dovodile u vezu sa Djevicom Marijom.

Prema narodnom vjerovanju, to je takođe i vrijeme kada su se okupljale vještice, a paučina se smatrala njihovom kosom. Ako bi se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke, to je bio znak da će uskoro biti vjenčanja…

Žito za bogove

U Holandiji se 12. oktobra gatalo pomoću oraha. Domaćin bi uzeo jedan plod, slomio ga, pa ukoliko je jezgro zdravo i puno, to najavljuje dobru godinu. Ukoliko je plod vlažan, takva će biti i naredna godina. Norvežani su, da bi obezbijedili dobru ljetinu, imali malo drugačiji običaj: da bi umilostivili bogove, 12. oktobra bi skuhali kašu od žita, stavili na daščicu zajedno sa svijećom i sve spuštali niz rijeku.

Indijansko ljeto

U Americi, ovaj period je poznat kao ”indijansko ljeto”. Legenda kaže da je u šumama Sjeverne Amerike živio čarobni medvjed, koji nije, kao ostali, spavao zimi već je u to vrijeme odlazio na nebo. Svi lovci su znali za njega i žarko su željeli da ga ulove, ali bezuspješno. Međutim, jedne godine, dva vješta lovca uspjela su da upucaju čarobnog medvjeda, ali su to platili svojim životima. Nebo se otvorilo i tamo su se vinuli medvjed, dva lovca i pas.

Tako je nastalo sazviježđe Velikog medvjeda ili Velikih kola. Svake godine u vrijeme njegove pogibije, otvore se medvjedove rane i njegova krv s neba kaplje po lišću i boji ga u crvene nijanse.

Miholjsko ljeto

Na ovim prostorima proslavlja se Miholjsko ljeto. Prema narodnom vjerovanju, jesen počinje nakon Miholjdana, 12. oktobra, a ukoliko do tog perioda vlada lijepo vrijeme s visokim temperaturama, kaže se da je nastupilo Miholjsko ljeto, koje, kako se smatra, predskazuje dugu i hladnu zimu. Postoji divan običaj povezan s ovim periodom. Ukoliko je tokom godine preminuo neki domaćin, seljani bi se skupili i išli u mobu da pomognu udovici da sakupi ljetinu, što je, prema starim vjerovanjima, dobrovoljcima donosilo sreću. Međutim, ovaj praznik nije poznat samo u pravoslavlju. I ostali narodi imaju male ritule vezane za taj datum.

Magični dani u oktobru

Od 2. do 11. oktobra jako povoljan period da razmislite o svojim postupcima i djelima, a samim tim i da date oproštaj onima kojima ste na neki način uradili nešto nažao.To će vam pomoći da se olakšate duhovno i mnogo bolje ćete se osjećati.

12. – 17. oktobar je period kada bi trebali da više se posvetite stvaranju tj. produžetku svoje porodice, stoga savjetujem bračnim parovima da budu malo” vrijedniji “po tom pitanju kako bi ostvarili svoje želje.

Period od 19. do 25. je idealan za pokretanja novog biznisa ili bilo kojeg privatnog posla.

Od 26. do 30. oktobra, ukoliko nemate emotivnog partnera, sada je pravi period da ga potražite.

Utjecaj prirodnih kosmičkih energija na zdravlje

1. i 2. oktobra očekuju se ravne linije samim tim ne bi trebalo da se očekuju nešto ozbiljnija zdravstvena dešavanja.

Od 3.  do 8. oktobra možemo očekivati  napetost u tijelu, neku vrstu stege, a ta napetost biće selektivna i neredovna, moguće lupanje srca.

9. – 12. očekuju se problemi sa pritiskom, dešavanje u predjelu grudnog koša.

13. na 16. možemo očekivati veću nervnu – psihološku napetost.

Period 17. – 21. oktobar očekuju se dešavanja u predjelu glave, očnog dijela takođe ali i blago kičmenog dijela.

Dani od 22 . do 25. – spremite se za probleme sa disajnim organima jer baš tih dana imaćete povišenih problema kao i rad srca biće dosta neregularan.

Od 26. do 29. oktobra možemo očekivati nadutost, naročito u stomačnom dijelu, nadutost ruku i nogu, glavobolja, očni pritisak ali i moguć nagon za mučninom.

Posljednja dva dana ovog mjeseca nisu ravne linije ali se ne očekuju značajne promjene.