Magične pečurke – najbolji lijek protiv depresije iz prirode

Magične pečurke mogu “resetovati” aktivnost određenih putanja u mozgu, koje igraju ulogu u razvoju depresije, pokazala je nova studija.

Psihodelici su pokazali obećavajuće rezultate u liječenju depresije i bolesti zavisnosti i to u nekoliko kliničkih ispitivanja tokom posljednje decenije.

Istraživači Imperijal koledža u Londonu koristili su psilocibin, psihoaktivnu supstancu koja se prirodno javlja u takozvanim “magičnim pečurkama”, kako bi liječili manji broj pacijenata oboljelih od depresije.

Oni su pratili njihove funkcije mozga prije i poslije uzimanja terapije.

Slike mozga pacijenata otkrivaju promjene u aktivnosti mozga koje se povezuju sa smanjenjem simptoma depresije, a takav efekat trajao je i do pet sedmica kasnije.
Dr Robin Karhart Heris, vođa istraživačkog tima koji se bavio psihodelicima, kaže da su po prvi put primjetili jasne promene u aktivnosti mozga kod depresivnih ljudi liječenih psilocibinom, pošto nisu reagovali na konvencionalne terapije.

“Nekoliko naših pacijenata opisalo je osjećanje ‘resetovanja’ poslije tretmana i često su koristili analogije sa kompjuterima. Na primjer, jedan je rekao da ima osjećaj da mu se mozak defragmentisao, poput kompjuterskog hard diska, a drugi je upotrijebio riječ ‘rebutovao'”, kaže dr Heris.

“Psilocibin možda ovim ljudima daje privremeni podstrijek koji im je potreban da izađu iz depresivnog stanja i rezultati skenera mozga zaista potvrđuju analogiju sa ‘resetovanjem’. Slični efekti se postižu elektrokonvulzijama”, dodao je.

Za potrebe studije, objavljene u “Scientific Reports” 20 pacijenata otpornih na postojeće lijekove protiv depresije, dobili su 10 mg psilocibina, a sedam dana kasnije 25 mg.

Neposredno nakon tretmana psilocibinom, pacijenti su bilježili smanjenje simptoma depresije, poboljšanje raspoloženja i ublažen stres.

MRI je pokazao smanjen protok krvi u amigdali, maloj regiji mozga koja je zadužena za osjećanje straha i stres.

Plan je da se psilocibin testira u poređenju sa vodećim antidepresivima, a istraživanje je zakazano za početak 2018. godine.

izvoe: b92