“Magične gljive” liječe depresiju: “Imam osjećaj kao da mi se mozak resetovao”

Tokom studije britanskih istraživača, pacijenti su nakon dva uzimanja aktivnog sastojka iz tih gljiva govorili da imaju osjećaj “kao da im se mozak ponovno pokrenuo, kao da se resetovao”.

Britanska start-up firma Compass Pathways, sastavljena od medicinskih stručnjaka, testirat će teoriju da su magične gljive dobre u liječenju depresije. Ključni sastojak koji, navodno, pomaže je – aktivna tvar psilocybin, a testirat će ga na 400 pacijenata s dijagnozom nestabilne depresije.

Naime, trećina ljudi oboljelih od depresije širom svijeta su otporni na postojeće lijekove. To je oko 300 miliona pacijenata kojima se ne može pomoći lijekovima kakve danas poznajemo, prenosi Daily Mail. Halucinogena svojstva ovih gljiva već su jako dobro poznata, a da bi to moglo pomoći kod depresije nagađa se već nekoliko godina.

Istraživači s Imperial koledža u Londonu napravili su lani studiju baziranu na 20 ispitanika. Pacijenti su opisali osjećaj nakon dva uzimanja aktivnog sastojka iz tih gljiva “kao ponovno pokretanje mozga”. Kao da im se mozak resetovao. Katerina Malievskaia, suosnivačica spomenutog britanskog start-upa, započela je posao sa suprugom Georgeom Goldsmithom. Željeli su, kaže, pronaći novi način liječenja depresije nakon što su gledali članove porodice kako pate od tog stanja.

– Na temelju prethodnih studija, psilocibin pruža neposredno i trajno olakšanje od depresije, utječe na osjećaj blagostanja i poboljšava kvalitetu života – objašnjava Katerina Malievskaia.