Magična moć sobnog cvijeća: Mirni ljiljan ili Spatifilum donosi sreću i upija štetna zračenja

Držite ovu biljku pored kompjutera, sačuvaće vam zdravlje! Postoji vjerovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dijete.

Malo ko bi povjerovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum poznatije kao mirni ljiljan ili „ženska sreća“.

Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvijetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Poznato je da statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast.

Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvjetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najljepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni bijeli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

Magična moć „ženske sreće“
Od davnina su žene primjećivale da je postojanje ove lijepe biljke u kući, obavezno povlačilo za sobom dobre promjene, pogotovo u ljubavnim odnosima. Djevojke su pronalazile svog izabranika, djevojke u vezi – ubrzo su dobijale ponudu braka, a udate žene – su živjele u sretnim brakovima.
Sreća je, takođe, dolazila u kuću kod žena koje su dugo pokušavale da zatrudne, i sa pojavom ove biljke one su, napokon, obradovane viješću o dugo očekivanom radosnom događaju.
Ova biljka donosi harmoniju u kući, blagostanje, zdravlje i harmoniju.