Magična biljka sa dalekog kontinenta odnosi grip i prehladu

Eukaliptus (Eucaliptus globulus) je drvo sa raskošnim krošnjama, potiče iz Australije i jedina je hrana koala. Listovi posjeduju ljekovitu moć, a u narodnoj medicini se najviše koriste za bolesti disajnih organa jer sadrži zavidne količine raznovrsnih esencijalnih ulja. Naročito eukaliptola, snažnog antiseptika. Ulja posjeduju i antiupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega i imaju širu lepezu delovanja, a kao lijek su ih prvi otkrili drevni Aboridžini.

Ova fascinantna biljka raste u šumama Australije, Nove Gvineje i Filipina. Kora joj je šarena i smatra se najljepšim drvetom na svijetu

Danas je svuda u svijetu poznato da eukaliptus pomaže kod gripa i prehlade. Osim što uništava bakterije, eterično ulje podstiče izlučivanje sluzi i čisti bronhija. U slučaju prehlade poželjno je da se prije spavanja nekoliko kapi ulja sipa u ovlaživač vazduha i blagotvorno dejstvo trajaće tokom noći.

Od listova eukaliptusa se sprema čaj, tinktura ili prah, koji su preporučuju kod upala sinusa, akutnog i hroničnog bronhitisa, upale grla, kašlja.

Ulje ovog drveta djeluje osvježava misli i prija čulima, pa je pogodno kod iscrpljenosti i stalne izloženosti stresu. Osim toga, dokazano poboljšava koncentraciju i ubrzava rad mozga. Pomaže i osobama koje hronično pate od tjeskobe, depresije i psihijatrijskih poremećaja. Zbog snažnog djelovanja, ulje eukaliptusa ne bi trebalo da koriste djeca mlađa od šest godina, trudnice, dojilje i astmatičari.

ČAJ PROTIV MALAKSALOSTI

Priprema se tako što se u 2 dl ključale vode ubaci prstohvat ili dva suhog lišća eukaliptusa i ostavi da provri nekoliko sekundi. Potom se sklanja sa ringle i ostavi da odstoji još 10 minuta. Prohlađen čaj se procijedi i piju se dvije do tri šolje dnevno.

KAKO SE KORISTI ULJE?

* Eterično ulje eukaliptusa se posebno preporučuje za inhalaciju upaljenih sinusa i kod teže prehlade. Priprema se tako što se 10 kapi ulja doda u posudu vrele, ali ne i ključale vode. Inhaliranje sa vrši dubokim udisanjem pare nekoliko puta dnevno, 10 do 15 minuta.

* Ulje je djelotvorno i protiv karijesa, kamenca, upale desni i infekcija usne duplje jer uspešno uništava sve mikrobe. Zato se stavlja u paste za zube, vodice za osvježavanje daha i razne dentalne proizvode.

* Savršeno je sredstvo za čišćenje i podmlađivanje ispucale kože na rukama i stopalima. U toplu kupku se sipa prvo malo morske soli, a potom nekoliko kapi eukaliptusovog ulja. U toj kupki držite ruke ili stopala 15 do 20 minuta, najbolje uveče pred spavanje.

* Nekoliko kapi eukaliptusovog ulja pomiješanog sa kokosovim ili maslinovim izuzetno njeguju kosu. Ako ovu mješavinu utrljate u korjen kose, oslobodićete se peruti, smiriti iritaciju vlasišta, a zdrava kosa će biti još ljepša.