Mađarske mumije kriju tajnu za liječenje raka?

Mađarska mumija iz 18. vijeka trebalo bi da dokaže da genetske predispozicije za rak debelog crijeva nisu rezultat modernog načina života i ishrane, tvrde naučnici. Ako njihova teza bude potvrđena, to će dati sasvim drugačiji ugao gledanja na debatu o tome koliko prerađena hrana, neaktivnost i drugi faktori utiču na pojavu te bolesti. Istraživači su započeli studiju nakon što je otkriveno da su neke od mađarskih mumija bolovale od tuberkuloze.
– Kolorektalni kancer je među najopasnijim bolestima modernog doba – kaže Rina Rozin Arbersfeld sa Univerziteta u Tel Avivu, koja je učestvovala u istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Plos One.
– Želeli smo da otkrijemo da li su ljudi u prošlosti nosili APC mutaciju, koliko je bila prisutna i da li je reč o istoj mutaciji kakvu poznajemo danas. Drugim riječima, želeli smo da saznamo da li je povećanje broja obolelih od raka debelog crijeva posljedica promjene načina života čoveka – kaže on.
Mutacija APC gena je vrlo učestala pojava i povezana je sa razvojem kolorektalnog karcinoma. – Prema dosadašnjim saznanjima genetska karakterizacija mutacije povezane sa kolorektalnim kancerom kod drevnih ostataka tijela još nije opisana u stručnoj literaturi – stoji u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da je genetska predispozicija za kancer postojala i u preindustrijskoj eri. – Gojaznost, fizička neaktivnost i ishrana bogata crvenim i prerađenim mesom, povećana konzumacija alkohola i pušenje na duge staze predstavljaju specifične faktore rizika za kolorektalni kancer. Međutim, oni su bili manje učestali, ili čak nepostojeći u preindustrijskoj Mađarskoj 18. vijeka. Za sada smo pronašli samo jednu mutaciju povezanu s kancerom kod mađarskih mumija, pa nam je potrebno mnogo više dokaza kako bismo došli do značajnijih zaključaka – kaže Rozin Arbersfeld.

(vesti-online)