Mačkoljupci žao nam je, ali psi su dokazano pametniji od njih!

Istraživači sa Vanderbilt Univerziteta u Nešvilu odlučili su da stave tačku na vijekovima staru debatu – ko je pametniji, psi ili mačke?

Kako bi rezultati bili što objektivniji, naučnici su proučavali broj kortikalnih neurona u mozgovima ovih životinja. Rezultat? Psi imaju znatno veći broj nego mačke.

Psi ,kako je pokazalo istraživanje, imaju oko 530 miliona kortikalnih neurona, a mačke imaju jek 250 miliona. (Ljudi imaju oko 16 milijardi).

  • Vjerujem da konačni broj neurona koje životinja posjeduje, posebno u cerebralnom korteksu, određuje mentalno stanje životinje i njihovu sposobnost da uče na temelju prethodnih iskustava – rekla je Suzana Herculano – Houzel, profesor psihologije i biologije na Vanderbiltu.

Istraživanje koje će biti objavljeno u magazinu Frontiers in Neuroanatomy, navodi da fizička veličina mozga ne mora nužno imati efekta na inteligenciju. Na primjer, istraživači su otkrili da broza smeđeg medvjeda koji je 10 puta veći od mozga mačaka, ima otprilike jednak broj neurona.

  • Naša saznanja pokazuju da psi imaju veći biološki kapacitet za obavljanje kompleksnijih i flesibilnijih stvari u svom životu, nego mačke – zaključuje Suzan.

(D.K.)