Mačak heroj nazvao hitnu pomoć i spasio vlasniku život

Iz Amerike nam stiže još jedna zanimljiva priča koja po ko zna koji put dokazuje kako životinje zaslužuju da ih smatramo najboljim prijateljima.

Gary Rosheisen iz američkog grada Columbusa danas je živ zahvaljujući svom mačku Tomiju.  Gery živi sam i prije nekoliko godina je pretrpio niz srčanih udara koji su ga osudili na život u invalidskim kolicima. Također, Geri boluje i od osteoporoze koja mu je oslabila kosti.

Narandžasti mačak Tomi je u Gerijev život ušao na preporuku doktora koji su mu rekli da će mu kućni ljubimac povoljno utjecati na povišen krvni pritisak. Upravo zbog učestalih srčanih napada, Geri je odlučio da svog mačka trenira da pozove hitnu pomoć.

  • – Telefon se nalazi na podu dnevne sobe i iako sam dosta vremena proveo trenirajući Tomija da okrene 911, nisam bio siguran da li je naučio lekciju – rekao je Geri za američke medije.

Mačak je itekako dobro naučio lekciju jer je Gerija nedavno pogodio još jedan srčani udar, a Tomi je odmah znao šta treba da radi.

– Bio sam u spavaćoj sobi kada sam osjetio oštar bol u prsima. Pao sam na pod i zbog osteoporoze se nisam mogao pomjeriti. U sobu je ušetao Tomi i kada me ugledao kako bespomoćno ležim otrčao je u dnevnu sobu gdje se nalazi telefon – priča Gery.

Na drugom kraju grada,  policijska stanica dobila je poziv koji je dolazio sa  Gerijeve adrese. Javio se policajac Patrik Dughtery a na drugom kraju ga je dočekalo glasno mjaukanje.

  • Osjećao sam da nešto nije u redu pa sam se zajedno sa hitnom pomoći zaputio na Gerijevu adresu. Ušao sam u kuću i u dnevnom broavku sam ugledao narandžastu mačku kako sjedi pokraj telefona. Pratio sam je do spavaće sobe gdje sam ugledao Gerija kako leži na podu – rekao je Patrik.

Geri je brzo prevezen u bolnicu gdje je proveo nekoliko dana dok mu se stanje nije stabilizovalo, nakon čega se vratio kući kod svog ljubimca.

  • Uvjeren sam da je Tomi pozvao pomoć jer nikoga drugog nije bilo u kući. Živ sam zbog njega i on je moj heroj – rekao je Geri.

(sunnyskyz.com/aura.ba)