“Maamoul – libanski keksi ” po receptu Hate Sarić

Recept:- 250 grama brašna, 250 grama bebi griza, 250 grama krupnijeg griza, malo soli i malo sode bikarbone pomiješati sve skupa u jednoj zdjeli suhe sastojke. U drugoj zdjeli dodati 120 grama sobnog putera i 100 grama biljne masnoće (crisco), zatim dodati 2 supene kašike šećera, ovo lijepo umutiti ručno ili sa mixerom.. 7 supenih kašika hladne vode i 4 supene kašike ružine vode pomiješati skupa, pa sa tim zakuhati tijesto. Imate dvije opcije sa izradom tijesta tako da ako ujutro napravite tijesto možete ga naveče praviti i obrnuto. Tijesto treba da vam odstoji u frižideru najmanje 10 sati.
Fil od hurmi :-200-220 grama hurmi bez košpica isjeći na sitnije komade i staviti u šerpu, dodati 5 supenih kašika vode i 3 supene kašike ružine vode to sve skupa kuhati na srednjoj temperaturi oko 20 minuta. Fil dobro ohladiti da ne bude vruć prilikom filovanja. Možete ga napraviti odmah poslije tijesta.
Za ovaj način izrade libanskih keksića potrebna vam je drvena spravica koja izgleda ovako.
Postupak pravljenja keksića :- Od tijesta otkidati komad kao veličina oraha, rukama rastanjiti tijesto, napraviti udubinu na tijestu i filovati sa filom od hurmi. Postupak kroz slike

Tepsiju obložiti sa pek papirom i poredati po tepsiji. Peći oko 12 minuta na 170 stepeni, keksići moraju ostati svijetli. Ako niste u mogućnosti da nabavite dvije vrste griza nije nikakav problem, možete koristiti samo jednu vrstu griza. Keksići što duže stoje sve su bolji.
Ako nemate ovakvu drvenu spravicu možete koristiti i kalupe za šape.
Od ove smjese vam izađe oko 47 komada keksića.
(aura.ba)

error: Content is protected !!