Ma kakva visina, mišići ili boja očiju: Žene biraju muškarce po mirisu?!

U slučaju da uzimate hormonsku kontracepciju, vaši biološki instinkti će biti prigušeni i nećete moći da procijenite partnera na osnovu mirisa.

Žene biraju partnere po mirisu, pokazalo je jedno istraživanje Laboratorije za imunogenetiku i histokompatibilnost Univerziteta Parana. Zanimljivo je da se ne radi o jednostavnom tjelesnom mirisu koji se, u slučaju da je neugodan, prikriva parfemima ili dezodoransima.

Zapravo se radi o setu gena koji je nazvan MHC i koji treba da bude komplementaran MHC-u žene kako bi partner bio što bolji i osigurao potomstvu najbolje šanse za preživljavanje, naveli su u istarživanju.

Naime, u istraživanju je dokazano da ljudi koji imaju različite molekule MHC-a češće biraju jedni druge za partnere od onih koji imaju vrlo slične molekule, što zapravo osigurava biološku raznolikost i zdravu reprodukciju.

Ipak, postoji i jedna mana – u slučaju da uzimate hormonsku kontracepciju, vaši biološki instinkti će biti prigušeni i nećete moći da procijenite partnera na osnovu mirisa.