Luk čuva vaše zdravlje i neutralizira masnu i tešku hranu uz koju se obično jede, odličan je za probavu, snižava holesterol i sprečava nagle skokove šećera u krvi.

Poslije zime i raznih kiselih salata, s proljećem nam je došao i mladi luk. Preporučujemo da napravite osvježenje na vašoj trpezi salatom koju svi vole-lukmirom, koju neki zovu i satrica. Osim sa mladim lukom, može se praviti i sa prasom. Lukmira može biti lagani obrok, okrepljujuća salata, simpatičan namaz, pa čak i prilog uz pečenje ili roštilj…

Sastojci:

2-3 vezice mladog luka
200 g svježeg sira
100 ml povlake
so, biber po želji
list peršuna.

Priprema:

Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutiće. Stavite u zdjelu i posolite, dodajte sir, vrhnje, sitno nasjeckane listiće peršuna i sve dobro pomiješajte.

Po potrebi još dosolite. Prije posluživanja ohladite.

Izvor: Faktor