Lukave i hrabre: Slavenske Amazonke nisu bile samo mit?

Iako većina slavenskih plemenskih legendi nikada nije zabilježena, a rukopisi su vjerovatno izgubljeni ili uništeni, neke epske priče ostale su zapamćene.


Prvo, svi moramo biti zahvalni Česima koji su zadržali uzbudljive i dramatične priče iz ranog srednjeg vijeka. Jedna od legendi kaže kako su u drevnim vremenima djevojke naučile kako jahati, boriti se i loviti. Mogle su same odabrati muža i nositi mušku odjeću.

Na kraju djevojke grade tvrđavu Děvín na stijeni u divljoj šumi. Međutim, mladim momcima to se nije svidjelo te su izgradili još jednu tvrđavu Vyšehrad nedaleko od toga (sada je Vyšehrad dio Praga). Djevojke su bile lukavije, a momci su bili hrabriji. Jednom kada su za dobrobit svih dogovorili primirje i zajedničku trodnevnu gozbu, gdje je oružje bilo zabranjeno, jedan od muškaraca uzeo je uzeo rog i izazvao strašan zvuk. Bio je to znak da svaki čovjek zaplijeni jednu djevojku.

Sljedećeg jutra, momci su djevojke odveli, a njihov dvorac Děvina od tada je napušten, dok su žene od tog trenutka bile pod muškarcem. Inače, dvorac Děvin zaista postoji te se nalazi na ušću rijeke Dunav i Morave.

Lijepa bajka kažu mnogi, no ima li u njoj istine?

Postoje slične epske priče o djevojkama ratnicama u ruskoj kulturi, te istoričari ozbiljno razmatraju istinitost ovih legendi, pogotovo ako uzmemo u obzir arheološke artefakte. Postoje rano-srednjovjekovne tijela žena s ukopanima mačevima, što je možda dovoljno za sudski slučaj, ali ne i za istorijsku činjenicu.

Neki se brane tvrdnjom, kako su muškarci sami po sebi dizajnirani za borbe, prvenstveno zbog jače konstrukcije kosti te da su legende samo legende, a grobnice ratnica slučajnost.

Kako god bilo i dan danas je nepoznato jesu li istinite brojne legende o slavenskim ženama koje su navodno bile toliko moćne da pariraju svakom muškarcu.