Ludi savjeti Viktorijanaca za sretan brak zbog kojih će vam biti drago što živite u 21. vijeku

Zbog strogih normi ponašanja kada je u pitanju seks tokom 19. vijeka, viktorijanski muškarci su često prikazivani kao razvratni dok se od žena očekivalo da čuvaju svoju čast i nevinost po svaku cijenu. Sve je to bilo jako licmjerno jer je seks sa jedne strane posmatran samo kroz prizmu reprodukcije, dok su sa druge strane ovakvi priručnici o “odnosima u krevetu” redovno štampani.

Časopisi, priručnici i knjige objavljivani tokom 19. vijeka u viktorijsanskoj Engleskoj sadržali su mnoštvo savjeta o seksualnim odnosima i ponašanju u braku koji bi se danas smatrali veoma čudnim. Ovo su neki od njih:

Seks može da se praktikuje samo u braku
U praksi, ovo pravilo je naročito važilo za djevojke koje su dobro morale da paze da čednost sačuvaju za brak. Ipak, na to nisu morale dugo da čekaju – većina viktorijanskih dama udavale su se prije 20. godine, piše portal Allday.com.

Dame, spremite se za prvu bračnu noć

“Supruge, tokom prve bračne noći, morate da nađete način na zadovoljite supruga i njegove dugo potiskivane nagone, ali i da ga ostavite radoznalim kako bi želio još.” Tj. ovo bar savjetuje popularna onovremena autorka E. B. Dafi u svojoj knjizi “Odnosi polova” iz 1869. godine.

Vaš čitav brak zavisi od toga kako ćete se “pokazati” prve bračne noći
“Prva bračna noć je najvažniji trenutak u cijelom ženinom životu. Zbog toga, muškarci moraju mnogo da se potrude”, piše Vilijam Robinson, autor knjige “Znanje o seksu za muškarce” iz 1920. godine.

Ako je vjerovati dr. Aštonu i njegovom priručniku iz 1861. godine razmak između obroka i seksualnog odnosa je od ključne važnosti za vaše zdravlje!
“Pravo vreme za seks je veoma važno odrediti jer nepažnja može dovesti do poremećaja varenja, loše probave i drugih stomačnih problema. Osobe koje imaju predispozicije za ove bolesti nikada ne bi trebalo da imaju odnose neposredno prije jela, a ni neposredno poslije”.

Seks u “pogrešnoj pozi” može da ubije ženu!
Dr. Ašton je pisao i o “pravilnim” i “pogrešnim” pozicijama za seks. U knjizi iz 1861. on navodi: “Svaka neprirodna poza može da ugrozi zdravlje žene i mnoge žene su već bile ozbiljno povrijeđene i unesrećene za čitav život zbog nastranosti njihovih muževa.” Ipak, u knjizi nema opisa “prave” poze kako se viktorijansko građanstvo ne bi zgrozilo ovim eksplicitnim opisima.

Dame, bračna sreća počiva na vašim plećima!

Ženama je savjetovano da svoje muževe nikako ne ohrabruju izazovnom odjećom ili pokretima. Čestitost doma zavisila je od njih. Zato nije bilo preporučljivo da ih supruzi vide dok se svlače ili čak i da im dodiruju golu kožu.

Seks služi samo za reprodukciju
Nije bilo razloga da osobe uživaju u seksualnim odnosima nakon što bi se pokazalo da je žena trudna. Seks tokom trudnoće je bio nezamisliv – djelimično zbog straha da bi to moglo da naškodi bebi, a mnogo više zbog toga što se tada smatrao nepotrebnim.