Ludi običaji u svijetu: GDJE MLADA PLAČE MJESEC DANA PRIJE UDAJE, GDJE UJEDIMA MRAVA SLAVE PUNOLJETSVO, GDJE JE ZABRANJEN TOALET PAPIR…?

Neko plače pred svadbu da bi kasnije imao sreće, a neko razbija posuđe

Postoji jedna poslovica koja kaže: Drugo selo, drugi običaj. Ako se dva susjedna sela razlikuju međusobno, zamislite samo kako se tek razlikuju običaji na drugoj strani kontinenta. Donosimo vam 11 iznenađujućih običaja koji i dalje postoje u određenim zemljama:

Idija: Ne koriste toalet papir

Turisti ostanu zatečeni kada odu u javni toalet u Indiju. Tamo ne postoji toalet papir. Umjesto toga, pored wc šolje nalazi se mala kantica sa vodom koja služi za pranje poslije nužde.Indijci ne koriste toalet papir jer može da zapuši kanalizacijske cijevi.

Indonezija: Nema odlaska u toalet nakon svadbe

U Indoneziji postoji običaj kojim se bračnom paru zabranjuje odlazak u toalet tri dana nakon vjenčanja. Ako to učine, smatra se da donose lošu sreću u svoj brak. Porodica se brine oko toga da mladenci ispoštuju ovu tradiciju, a tokom ta tri dana daje im se mala količina hrane i vode.

Kenija: Prije rukovanja, pljuje se u dlan

Kenijsko pleme Masai prvo pljune u dlan pa vam potom pruže ruku. To je znak poštovanja. To isto se radi kada se prvi put vidi novorođenče ili mlada tokom svadbe.

Meksiko: Ne poklanjaju žute ruže

Ako u Meksiku poklanjate ruže nekome, obavezno obratite pažnju na to koje boje su ruže. Naime, Meksikanci smatraju da žute ruže predviđaju smrt!

Njemačka: Razbijaju posuđe prije svadbe

Rodbina i prijatelji, par dana prije svadbe, donose posuđe pred budući dom mladenaca i razbijaju ih u sitne komade. Mladenci potom izlaze ispred kuće i čiste nered. Vjerovanje je da će timski rad osnažiti brak i donijeti sreću mladencima.

Danska: Gađaju cimetom slobodne momke i djevojke

Tradicija iz 16. vijeka i danas je aktuelna u Danskoj. Ako osoba nema momka ili djevojku na svoj rođendan, prijatelji i rodbina ga gađaju cimetom. Ovaj običaj je ostao iz perioda kada su trgovci začinima ostajali bez bračnog partnera jer su bili zauzeti putovanjem prekookeanskim brodovima i dobavljanjem začina.

Venecuela: Obavezno je kašnjenje

U Venecueli vam niko neće zamjeriti ako zakasnite koji minut pa čak i na poslovni sastanak. Kod njih je to sasvim normalno i očekivano. Stanovnici Venecuele obožavaju opušten način života.

Mađarska: Nema kuckanja čašama

U Mađarskoj ne postoji običaj kuckanja čašama prilikom nazdravljanja. Ova tradicija potiče iz 1848. godine kada je Austrija porazila Mađarsku u revoluciji i to proslavila kuckanjem čašama. Mađari su odlučili da od tada nikad ne kuckaju čašama. Te odluke se drže punih 150 godina!

Brazil: Muževnost se slavi ujedom mrava

Brazilsko pleme ima zanimljiv običaj: naime, punoljetstvo dječaka proslavlja se tako što mu se na ruke stavljaju rukavice napunjene mravima zvanim Metak. Ujed ovih mrava se smatra jednim od najbolnijih ujeda na svijetu.

Južna Afrika: Za novogodišnju noć se izbacuje namještaj iz kuće

Nova godina za stanovnike Južne Afrike znači izbacivanje namještaja kroz prozor. Naime, stanovnici ove zemlje smatraju da im to donosi sreću u narednoj godini.

Kina: Mlada plače mjesec dana prije svadbe

U Kini tradicija nalaže da mlada plače mjesec dana prije svadbe, a par dana prije same ceremonije pridružuje joj se majka, sestre i ostatak rodbine. Smatra se da ovaj običaj donosi sreću njenom bračnom životu.