Lovor liječi lošu probavu, srce, smanjuje posljedice dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno djeluje na psihu

Lovor se koristi kao začinska biljka, ali i kao lijek protiv mnogih stanja. Najveća lijekovita svojstva ima upravo sam list biljke.

Vjeruje se da liječi lošu probavu, srce, smanjuje posljedice dijabetesa tipa 2, ali i pozitivno djeluje na psihu. Odličan je i kao sredstvo za dezinfekkciju, pa će otjerati sve viruse i mikrobe iz prostorije.

Lovorov list je čudotvorna biljka i šteta ga je koristiti samo kao dodatak jelima.

Lovorov čaj protiv bronhitisa – Tri usitnjena lovorova lista kuhajte 10 minuta u dva i po dl vode. Ostavite da odstoji poklopljena oko 10 minuta, pa procijedite i dodajte u čaj kašiku limunovog soka i dvije kašike meda. Kod gripa ili bronhitisa pijte dva do tri puta po 2,5 dl čaja.

Pomaže kod mučnine i umora, razbuđuje – kombinacija hemikalija u lovorovom listu deluje smirujuće na tijelo i psihu. Sve što trebate da napravite je da zapalite nekoliko listića u prostoru u kom boravite i udisati taj dim. Ali, to nemojte raditi pre spavanja jer će vas miris zapaljenog lovora razbuditi.

Tjera sluz iz pluća – lovorov list je stimulans disajnih puteva i može pomoći izbaciti sluz iz pluća. Najbolji način je staviti svježe ili suhe listove u vruću vodu i udisati paru – inhalirati se. Pomaže i mazanje uljem lovora po prsima. To liječi alergije i astmu.

Pomaže kod dijabetesa – istraživanje je pokazalo kako konzumiranje 3 grama lovora na dan smanjuje nivo glukoze kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.


Dobar je za probavu – stavljajte ga što više u hranu ili izmasirajte stomak uljem lovora nakon obroka, to će pomoći u izlučivanju probavnih sokova i bržoj preradi hrane u želucu.

Za pravilan rad srca – organski spoj pronađen u lovoru jača kapilare u srcu i pomaže elimininisati loš holesterol iz tijela.

Liječi upalu zgloba – uljem od lovora masirajte bolno područje i pojačajte količinu lovorovog lišća koju dodajete u hranu.

Kod urinarnih infekcija – pomešajte prah od lovora sa mlijekom i pijte. Radi se o starom receptu za rješavanje ovih problema.