Loše navike: KAKO DA OGRANIČITE TROŠENJE NOVCA?

Da li se ikada zapitate na kraju mjeseca kako ste potrošili toliko novca?

Kako bismo smanjili potrošnju novca treba da izmijenimo neke navike. Nebitno da li su te navike promijenjene iz korijena ili bar djelimično. Šta tačno dovodi do bespotrebnog trošenja novca?

Kupujete stvari zato što su na rasprodaji
Često se uhvatimo u zamku prilikom sezona rasprodaje i tad kupujemo stvari ne zato što su nam potrebne, već zato što im je snižena cijena. Pokušajte da se iskontrolišete i ne odete do butika samo zato jer je rasprodaja.

Naručujemo dostavu hrane preko aplikacija
Ako ranije niste koristili ove aplikacije, pandemija vas je sigurno natjerala da to promijenite. Osim visoke cijene dostave, restorani sve češće podižu cijene svojih proizvoda preko aplikacija. Možda je jeftinija varijanta da sami odete po hranu.

Odlazite u šoping bez plana
Ljudi često ne sastave spisak stvari koje treba da kupe u prodavnici i često se vraćaju sa više stvari nego što su naumili da kupe. Pravljenjem spiska možda uspijete da ograničite sebe tokom kupovine.

Raspoloženje vam diktira potrošnju
Kada se nosimo sa teškim emocijama često utjehu tražimo u trošenju novca. Zato je psiholozi zovu „maloprodajna terapija“. Pronađite alternativni način da se izborite sa emocijama i sačuvate novac.