Loša krvna slika: NAJBOLJI RECEPTI ZA ANEMIJU

Od anemije pati gotovo 10 odsto cjelokupne populacije. Dok je kod nekih prolazan problem, kod drugih je hroničan. Postoje dva najčešća uzroka ovog stanja: smanjena proizvodnja crvenih krvnih zrnaca i povećan gubitak i uništavanje crvenih krvnih zrnaca

Umor i slabost su skoro redovni simptomi nedostataka gvožđa. Pored toga ostali simptomi mogu biti: blijeda koža, problemi sa radom srca, glavobolje, vrtoglavica itd. Optimalan nivo gvožđa u krvi je ključan da bi se spriječilo ovo stanje, a konzumacija određenih namirnica može vam u tome pomoći.

Čaj od koprive
Kopriva je izuzetno ljekovita biljka jer sadrži, osim gvožđa, velike količine fosfora, mangana, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, ali i vitamine A, C, E i vitamine grupe B. Tvrdi se da je kopriva najljekovitija kad se bere u proljeće. Jednu kašičicu osušenih i sitno isjeckanih listova koprive prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga procijedite.

Sok od kupina
Čaša soka od kupine sadrži skoro 700 mg kalijuma koji je odličan za cijeli kardiovaskularni sistem. Osim kalijuma, ovo voće obiluje B vitaminima (posebno je za krv značajan vitamin B9), folatima, vitaminom C, natrijumom – svi ovi sastojci zajedno pomoći će vam da podignete nivo gvožđa i popravite krvnu sliku. Spremite sami sok od kupine u koji možete dodati šećer ukoliko želite!

Sok od cvekle
Cvekla je gotovo najdjelotvornija kada je u pitanju rješenje problema sa anemijom. Studije sprovedene u Njemačkoj su došle do zaključka da redovnim konzumiranjem ove namirnice možete riješiti problem nedostatka gvožđa skoro za cijeli život! Cvekla obiluje gvožđem, a osim toga odlična je i za krvni pritisak. Ubacite 3 cvekle, 3 jabuke, 3 mrkve, med i 2 limuna – dobićete smuti dobar za cijeli organizam!