Loš zadah je neugodan, ali možete na brzinu ‘detektirati’ je li i opasan: evo kada je moguće da je riječ o ozbiljnijem problemu sa zdravljem

Danas čak 80 milijuna ljudi na svijetu ima loš zadah, prema podacima Akademije za opću stomatologiju. Ne samo da “smeta”, vama i drugima oko vas, već ova neugodna pojava može biti posljedica nekih zdravstvenih tegoba za koje ne znate.

Ako vam se neugodan dah opetovano događa, do te mjere da izbjegavate kontakt s drugima ili pak svako malo pušete u šake kako biste provjerili situaciju, moguće da se razlog krije među ovih 10 najčešćih. Obratite pozornost i na to smrdi li vam iz usta nakon što operete zube – u tom slučaju pogotovo je važno otkriti uzrok.

1. Loše ste oprali zube

Nedovoljna ili traljava dentalna higijena itekako mogu utjecati na smrdljivi zadah zbog kojeg vam je neugodno u javnosti. Kada su ostaci hrane “zarobljeni” između vaših zubi i ulaze ispod vaših desni, usna šupljina vam vrvi bakterijama koje pokušavaju tu hranu razgraditi uzrokujući pritom plinove koji smrde poput pokvarenih jaja ili, još gore, izmeta, piše CNN.

Najbolji način da provjerite je li vam zadah smrdi je da očistite zube koncem i zatim ga pomirišete. Ako vas zapuhne smrad, znači da imate problem.

Dobra vijest je da je vjerojatno riječ samo o manjku higijene – pranje zubiju temeljito i dva puta dnevno uz čišćenje koncem trebalo bi riješiti problem. Žvake i vodice za ispiranje samo su privremeno rješenje, jer ni jedno od ta dva ne smanjuje količinu bakterija u ustima.

2. Hrana je kriva

Kava, bijeli luk, riba, jaja, kapula, začinjena hrana… Lista namirnica koje su vam mogle usmrdjeti dah zaista je poduža, no nabrojani su, u većini slučajeva, “krivci”.

Sumpor, koji se otpušta konzumacijom određenih vrsta hrane, smrdi kao pokvarena jaja, a u to slučaju ne pomaže ni pepermint – može, istina, kratkotrajno zamaskirati smrad, ali dok god hrana ne izađe iz vašega sistema, zadah neće bit najugodniji.

Prema podacima Akademije za opću stomatologiju, prenosi CNN, alil metil sulfid iz kave i bijelog te crvenog luka može ostati u krvotoku i do 72 sata nakon konzumacije.

Jedini način na koji možete tretirati stanje je protuudarom u obliku sljedećih namirnica: limuni, peršin i hrskavo voće i povrće poput jabuka i mrkvi može isprati nečistoće. Pomaže i pijenje veće količine vode, dok kofein radi suprotno budući da usporava produkciju sline.

3. Pretjerali ste sa slatkišima

Za bakterije u vašim ustima, šećer je superhrana – upravo zato slatkarije ostavljaju najgoru vrstu lošeg zadaha. Posebice gumeni bomboni, karamele i ostali “ljepljivi” slatkiši.

Zubari zato preporučuju običnu čokoladu (poželjno i tamnu); brže se razgrađuje i ima mnogo manje šećera od ostatka ove slatke grupe namirnica.

4. Na dijeti ste?

Ako ste na režimu koji uključuje meni sastavljen pretežito od proteina i jako malo ugljikohidrata, vaše ste tijelo doveli u stanje tzv. “ketoze”, što znači da sagorijevate stanice masti i korustite ih za energiju. Tijekom ovog procesa mršavljenja otpuštaju se produkti zvani ketoni – no pretjerana količina ovih tvari pretvara vas u smrdljivu bombicu, upozoravaju nutricionisti.

Ketoni izlaze iz tijela u urinu, ali i dahom, a njihov smrad može se usporediti s onim pokvarenog voća. Ako ste se doveli u ovo stanje, dobro je piti veće količine vode da umanjite neugodne mirise.

5. I dok spavate…

Noću je produkcija sline mnogo manja nego tijekom dana – upravo zato budite se s ne baš ugodnim zadahom iz usta, čak i ako ste večer prije temeljito oprali zube.

A ako tijekom sna dišete na usta ili hrčete, ili pak patite od apneje, usna šupljina pogotovo vam je isušena. Stanje se zove xerostomia ili jednostavnije, “suha usta” uopće nije bezazleno kao što zvuči. Vodi do upala grla, trajnih problema s glasnicama i promuklošću, čak i do problema s gutanjem i govorom te okusnim pupoljcima.

Ako vam hrkanje predstavlja preveliko opterećenje, savjetujte se s liječnikom. Danas postoje brojna pomagala koja vas mogu riješiti ovoga problema. I, naravno, zlatno pravilo za suho grlo: pijte mnogo vode!

6. Lijekovi mogu biti ‘krivac’

Na stotine lijekova mogu vam isušivati usnu šupljinu, pritom i utjecati na loš zadah. Oni koji liječe od anksioznosti, depresije, visokog krvnog tlaka ili boli u mišićima spadaju u ovu skupinu “smrdljivaca”. Provjerite popis nuspojava.

7. Začepljen nos i alergije

Imate li kroničnu upalu sinusa? Problem s disanjem? Kad vam je nos začepljen, sasvim je logično da ćete disati na usta, no tako ćete samo dodatno isušiti usta i smanjiti produkciju sline.

Ako imate alergije, događa se sličan scenarij. Lijekovi za alergije, prehladu i gripu isušuju mnogo više od samoga disanja na usta.

Najgore je što se u takvim slučajevima smrad stvara na korijenu jezika, dijelu koji je jako teško dohvatiti četkicom za zube. Zubari stoga preporučuju da specijalnom “strugalicom” na pozadini četkice ili posebnima koje možete naručiti online.

8. Duhan

Ako pušite ili žvačete duhan, zadah vam je vrlo vjerojatno trajno oštećen. Ne samo da ste postali imuni na smrad koji nakupljate u odjeći, i dah vam ne miriše najsvježije, no toga niste ni svjesni.

Kako se riješiti “pušačkog daha”? Znate već…

9. Alkohol također

Ne isušuju samo cigarete usnu šupljinu, i alkohol je često krivac za to. Naročito pića s mnogo šećera poput vina i koktela – govorili smo već o bakterijama i njihovim reakcijama na slatko.

Možete ublažiti situaciju bombonima bez šećera, pepermintom i s velikim količinama vode. Perite zube redovito, koristite konac. Pripazite na ovu “trapulu”: mnoge vodice za ispiranje i same sadrže alkohol!

10. Ozbiljnija dijagnoza

Ako je loš zadah popraćen žgaravicom, dizanjem kiseline ili kašljanjem krvi, to bi moglo značiti da imate ozbiljniju dijagnozu za koju ne znate.

Isto tako, jedan od znakova stanja koje može biti opasno po život je dah koji miriše voćno – najčešće se događa ljudima s dijabetesom tipa 1, a zove se dijabetička ketoacidoza.

Ako primijetite da vam dah miriše intenzivno slatko, trebali biste što prije potražiti medicinsku pomoć.

Ako vam pak dah “baca” na smrad poput onoga koji ima amonijak, koji je sličan urinu ili smrdi na ribu, moguće da imate problem s bubrezima. Njihovo otkazivanje popraćeno je upravo takvim dahom.

Znak bolesti jetre je jak smrad mošusa iz usta – događa se to jer bolesna jetra nije u mogućnosti procesuirati limonen, kemikaliju koju nalazimo i u kori citrusa.