Ljuto može biti najbolji saveznik vešeg organizma, ali potreban je oprez!  

Ljuta hrana će vam pomoći da smršate i da održavate željenu kilažu. Masne kiseline se brže tope, ako dodamo malo ljutog začina svakom jelu. Ipak, moramo da napomenemo da i dalje morate da vježbate, i da se hranite zdravo. Ljutina dovodi do toga da se energija troši brže i da se smanjuje kilaža.

Mnogi ljudi imaju ogromnih problema sa stomakom kada jedu ljutu hranu. Stolica postaje čvrsta, stomak se nadima, a bolovi izazivaju grčenje cijelog tijela. Zanimljivo je da je dokazano da sastojak kapsaicin, koji se nalazi u ljutoj paprici, može da pomogne kod bola u tijelu. Možda je kontradiktorno, ali ovaj sastojak direktno djeluje na bol, tako što zavara naš mozak i “natjera” ga da ignoriše bol.

Ljekari upozoravaju ljude koji već imaju problem sa probavom ili sa hemoroidima, da izbjegavaju ljutu hranu. Ako je vaš stomak inače osjetljiv, ljuta hrana nije dobra ideja. Može da stvori i dijareju, ali i gasove.

Dok vi uživate i jedete začinjenu hranu, vaš imuni sistem jača. Jača tako što se obogaćuje antioksidantima, što je posebno korisno u sezoni virusa i prehlada. Mi smo tokom cijele godine izloženi bakterijama, i virusima, a posebno treba da vodimo računa kada nastupi sezona gripa. Zato ovih dana treba dodati malo čilija omiljenim jelima.


Odlična stvar je što, ako jedemo ljutu hranu, moći ćemo da se izborimo sa željom za slatkišima. Šećer nije najbolji prijatelj našem zdravlju i moramo da priznamo da je baš teško da ga smanjimo. Stručnjaci kažu da će nam začinjena hrana u tome pomoći i da će nam se smanjiti želja za slatkišima. Kada jedemo ljuto, posle toga nam se ne jede ništa slatko. To je još jedan razlog da zaljutimo ručak ili večeru!

Neki ljudi su alergični na ljute začine. Kada jedu ljuto, mogu poslije toga da osjete svrab na tijelu ili otečenost lica. Ako ste alergični, treba da to utvrdite i da se posavjetujete sa ljekarom. Možda ljuta hrana nije za vas i treba naći alternativu.