Ljute papričice su sjajan lijek za loš metabolizam i bolove

Jedno od najboljih prirodnih antiupalnih sredstava


Ljute namirnice pomažu da se sagore kalorije, štite srce, pomažu kod bolova u stomaku, smanjuju bol i čine nas srećnijim, ali ljute papričice same imaju nekoliko posebnih dobrobiti!

Produžavaju život

Istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svežu ili sušenu ljutu papričicu jednom mesečno kroz 20 godina, umanjile šanse za smrću za čak 13 odsto!

Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, sumnjaju da se tu radi o protivupalnom delovanju papričice i činjenici da umanjuje šanse za gojenje.

Zaustavljaju curenje nosa

Neprestano curenje iz nosa koje nije rezultat prehlade, alergije ili dima cigarete, zaustavićete s nekoliko kapi kapsaicina (sastojak koji ljutoj papričici daje intenzivan ukus), a začepljen nos neće vas gnjaviti čak i do nekoliko mjeseci!

Ubrzavaju metabolizam

Kapsaicin ubrzava povećanje telesne temperature tijela, ali i podstiče razgradnju masti i ne dopušta njihovo nakupljanje. Uostalom, ljute papričice kontrolišu apetit i ubrzavaju metabolizam, što ih čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Ublažavaju bolove

Kapsaicin aktivira osjećaj toplote zbog kojeg će mozak signale bola percipirati kao signale vrućine, a ovaj trik korišćen je godinama kako bi pomogao da se kontroliše bol.

Ublažavaju simptome artritisa

Jedna studija pokazala je kako kapsaicin, kroz nekoliko nedjelja, smanjuje nelagodu nastalu zbog artritisa i fibromialgije za 50 odsto.

Rezultati drugih studija, pak, nisu bile dovoljno uvjerljive i dale su naslutiti da kapsaicin ipak najbolje djeluje u kombinaciji s drugim sredstvima za ublažavanje bola.

Bili ljubitelji ljutih papričica ili ne, uvek ih možete koristiti u domaćinstvu, jer one su prirodna antibakterijska sredstva i kao takva uništavaju bakterije i druge mikroorganizme koji mogu da naštete konzervisanoj ili pakovanoj hrani.