Ljute papričice su ljuti neprijatelj mnogih tegoba: Čuvaju srce i jetru, oslobađaju od bijesa…

Ljute papričice su neizostavan sastojak mnogih jela, a malo ko je svjestan ljekovitih svojstava koje one imaju.

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta.

 

Ako ste ljubitelj ljute hrane, utičite i na svoje voljene da svaki dan pojedu makar jednu ljutu papričicu, a evo i zbog čega:

Pomaže pri mršavljenju

Dodatno začinjena hrana dovodi do smanjenja tjelesne težine. Istraživanja su pokazala da ljuti feferoni sadrže kapsaicin, sastojak koji pomaže tijelu da sagori više kalorija.

Štiti srce

Ljute papričice štite od bolesti kardiovaskularnog sistema, smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara a smanjuju i štetni uticaj lošeg holesterola.

Može da snizi krvni pritisak

Naučno je dokazano da ljute papričice snižavaju krvni pritisak i opuštaju krvne sudove.


Oslobađa od bijesa

Ljuta hrana podstiče proizvodnju serotonina, hormona zbog kojeg se ljudi osjećaju dobro. Zbog toga je korisna u borbi protiv depresije.

Poboljšava funkciju jetre

Aktivna supstanca ljute paprike ima pozitivan uticaj na rad ćelija jetre tako što obnavljaju njihovu strukturu, ali i podstiče izbacivanje nakupljenih toksina.

Pomažu kod dijabetesa tipa 2

Redovan unos čilija može sprječiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.

error: Content is protected !!