Ljudi skloni modricama, imaju problema sa cirkulacijom

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Kontuzija je ozljeda izazvana udarcem pri čemu ni koža ni potkožno tkivo nije otvoreno, ali dolazi do unutarnjeg krvarenja. Modrice, nagnječenja, otekline, tragovi udarca, podlivi krvi, hematomi – jednom riječi su kontuzije. Nesretni se slučaj ne može spriječiti, ali ipak valja upozoriti na opće mjere opreza…

Modrice, nagnječenja, otekline, tragovi udarca, podlivi krvi, hematomi – jednom riječi kontuzije ili naboji nisu svojstveni samo djeci i vojnicima. Svi ih katkad imaju, bilo da se natuku na nogu stola, bilo na nadvratnik ulaza u podrum, bilo da izlaze iz automobila dok su im misli negdje daleko…

 

Pregled neophodan

Tu se zapravo ne radi o estetskim katastrofama; no modrica na ruci dame koja ide na neku večernju priredbu ili veliki hematom na bedru kad odlazi na plažu, nikoga ne veseli! (Nije potrebno ni pominjati “modricu na oku” koja je profesionalni rizik boksača…)

Kontuzija je ozljeda izazvana udarcem pri čemu ni koža ni potkožno tkivo nije otvoreno, ali dolazi do unutarnjeg krvarenja. Zbog tog krvarenja, koža se uzastopno boji žuto pa zatim plavo, a ponekad i crno dok hematom ne nestane.

Dakako da ima i vrlo teških kontuzija pri kojima je i meso zgnječeno na znatnoj površini (šaka, ruka, noga, itd.) i koje zahtijevaju hitno upućivanje u bolnicu. Isto tako udarci po prsnom košu ili trbuhu iziskuju hitan liječnički pregled jer može biti ozlijeđen koji po život važan unutarnji organ.

Maurice u svojoj knjizi “Moj herbar ljepote” posebno se pozabavio samo lakšim i neopasnim kontuzijama. Ali, čak se i teže kontuzije, nakon što je liječnički postupak završen, mogu zaliječiti sredstvima koje je on preporučio.

Moravka na prvom mjestu

Nesretni se slučaj ne može spriječiti, ali ipak valja upozoriti na opće mjere opreza. U znatnoj mjeri posljedice se mogu unaprijed ublažiti. Tako osobama koje su izložene udarcima Maurice preporučuje da ne troše u pretjeranoj mjeri aspirin: taj lijek koji čini da se krv manje zgrušava pogoduje povećanju hematoma.

Pazite! Ako ste skloni nastajanju modrica koje se na tijelu javljaju a da se prethodno niste udarili, znači da imate opće probleme cirkulacije krvi koje valja što prije liječiti.

Čim se udarite vi ili vaše dijete, stavite na pogođeno mjesto komad leda: bol će se ublažiti a izbjeći ćete ako već ne modricu a ono barem jaki otok koji prati kontuziju. Ne zaboravite između leda i kože staviti papirnati rupčić da se koža ne opeče.

Moravka je djelotvoran i odavno poznat lijek. Na kontuziju stavite oblog navlažen naljevom od te gorske biljke (5 prstohvata na 1 litru) ili upotrijebite tinkturu od iste biljke. Posljednja se kupuje u svakoj biljnoj apoteci. Prije upotrebe valja je razrijediti u vodi barem 10 puta.

Ako želite sami pripremiti, evo vam recepta: 10 prstohvata moravke (svježi ili suhi cvjetovi) i 1 čaša 90-postotnog alkohola. Uz to eventualno dodajte: 2 prstohvata anisa (sjemenke), 2 prstohvata cimeta (kora) i 2 prstohvata klinčaca.

Ostavite da se namače 15 dana u tamnoj i zatvorenoj posudi. Neki pripremaju tinkturu moravke tako da cvjetovima dodaju i korijenje i listove. Po Mauricevoj procjeni, takva tinktura i nije posebno dobra.

Za liječenje kontuzija korisne su i druge biljke osim moravke, i to u slijedećim pripravcima:

Kataplazme od svježih listova konopljuše;

Kataplazme od cijele biljke pastirske iglice;

Oblozi natopljeni toplim naljevom od listova i cvjetova lavande (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Kataplazme od svježih zdrobljenih listova metvice;

Oblozi od svježeg soka tratinčice ili oblozi natopljeni iscrpinom cijele biljke tratinčice (2 pregršta na 1 litru bijelog vina);

Maurice je ipak najrađe davao naljev ili tinkturu od moravke u oblozima na ozlijeđeno mjesto, kao i kupke ruku i nogu ili cijelog tijela s tom biljkom što se posebno preporučuje bolesnicima s teškim ozljedama (saobraćajne nesreće itd.) koji se oporavljaju.

MAURICEVI RECEPTI

Najbolji oblozi i kataplazme za ublažavanje kontuzija

Za ublažavanje kontuzija pomoći će vam i slijedeći recepti:

Oblozi od ulja pljuskavice;

Kataplazme od peršuna;

Trljanje tinkturom pupova topole (1 dio pupova, 4 dijela 90-postotnog alkohola; ostavite da se namače 24 sata);

Oblozi natopljeni uvarkom od korijenja petoprste (1 prstohvat za 1 šoljicu);

Kataplazme od cvjetova nevena ili oblozi natopljeni naljevom od cvjetova nevena (4 prstohvata na 1 šoljicu);

Oblozi natopljeni iscrpinom od listova i cvjetova majčine dušice; u 90-postotnom alkoholu (1 pregršt na ½ litre tekućine; ostavite da odstoji 24 sata);

Kataplazme od mesa krompira kuhnog sa cijelom biljkom crnog sljeza;

Oblozi od svježih listova i cvjetova timijana ili oblozi natopljeni naljevom od iste biljke (2 prstohvata na 1 šoljicu).

 

(aura.ba)