Ljudi koji ovo rade su zdraviji i žive 40 posto duže!

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu “PLOS One” pokazali su da redovno učestvovanje u vjerskim obredima, doprinosi boljem zdravlju i produžava životni vijek sredovječnih osoba i osoba trećeg životnog doba.

Naučnici Univerziteta iz Atlante, profesorica epidemiologije Elen Idler i profesor sociologije Semjuel Kendler Dobs su za potrebe studije proučili podatke iz longitudinalne studije o “zdravlju i ekonomskim okolnostima” osoba starijih od 50 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Fokusirali su se na podatke prikupljene između 2004. i 2014, kojima je obuhvaćeno više od 18.000 učesnika, prenosi “Medical News Today”.

Istraživanje je obuhvatilo i podatke o učestvovanju u vjerskim obredima, o važnosti vjere za pojedinca i o vjerskoj pripadnosti. Kao potencijalne odrednice zdravstvenog stanja uzeti su spol, rasa ili etnička pripadnost, stepen obrazovanja i visina prihoda učesnika istraživanja.

– Rezultati istraživanja su pokazali da su izgledi da osobe koje učestvuju u vjerskim obredima budu zdravije i dugovječnije za 40 posto veći nego kod grupe koja u njima nije učestvovala – rekla je dr Idler.

Pokazalo se i da su izgledi da osobe koje nisu tako redovno išle na liturgije budu zdravije i dugovječnije veći nego kod onih koji im nikada ne prisustvuju. Američki naučnici ustanovili su i da se navedeni pozitivan efekat na zdravlje mogao uporediti sa efektom viših prihoda.

Pretpostavke o razlozima

S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnoj studiji koja ne može da objasni uzročno-posljedičnu vezu, njeni autori su iznijeli pretpostavke o potencijalnim razlozima ovakvih rezultata:

Osobe koje idu u džamiju/crkvu generalno imaju zdravije životne navike, na primjerice, ne puše, ne konzumiraju alkohol, rjeđe imaju rizične spolne odnose…
Podrška zajednice i pomaganje i podrška drugima mogu da utiču na zdraviji i duži životni vijek.

Druženje je ključ

– Naša studija upućuje na dobre strane učestvovanja u vjerskim obredima kao dodatne društvene determinante smrtnosti, naročito kod osoba trećeg životnog doba. Riječ je o društvenom angažmanu koji je važan mnogim starijim osobama na ovom uzorku američke populacije – rekli su naučnici.

U ranije sprovedenoj studiji američkog Univerziteta Djuk na uzorku od četiri hiljade osoba pokazalo se da oni koji redovno klanjaju ili idu na kolektivnu molitvu za vrijeme liturgije znatno rjeđe pate od depresije i anksioznosti, a po jednoj indijskoj studiji, pokazalo se da su pacijenti koji su se svakodnevno molili u 70 posto slučajeva rjeđe obolijevali od kardiovaskularnih bolesti.