Ljubitelji kokosa će je obožavati: Obožavat ćete ovu bijelu kokos tortu

Ljubitelji kokosa će biti oduševljeni!

 

Sastojci:

300 ml bjelanaca, (od 8 jaja standardne veličine),

200 g prah šećera,

1 puna kašika gustina,

1 kesica vanil šećera,

1 kašika soka od limuna,

mrvica soli,

100 g kokosa (mrvice ili kokos brašno),

1/2 l slatke pavlake

Priprema:

Bjelanca ne treba da budu iz frižidera, nego na nekoj sobnoj temperaturi. To ne mora da znači da treba da sjedite na njima, samo jaja   ostavite u činiji negdje u kuhinji ili bilo kojoj toploj prostoriji, preko noći ili barem par sati.

Rernu uključite da se grije na 150°C.

U bjelanca odmah stavite prstohvat soli i par kapi limuna. Mikserom mutite na najvećoj brziji i kada se bjelanca zapjene postepeno dodajte šećer. Mutite sve dok se bjelance ne umute u čvrst snijeg, toliko čvrst da možete da okrenete posudi iznad glave.

Kada umutite bjelanca dodajte gustin i sve lagano promiješajte i izručite u namašćenu tepsiju veličine 30×40 cm (otprilike). U manjoj tepsiji na kraju budu deblje kore i obratno.

Tepsiju za bjelancima stavite u zagrijjanu rernu i odmah smanjite temperaturu na 80-100°C. Sušite ih na ovoj temperaturi najmanje 30 minuta. U svakom slučaju, kako god da pečete koru, to mora biti na niskoj temperaturi kako bi ona ostala bijela, jer se šećer karamelizuje na višim temperaturama.  Kako da otkrijete da li je kora pečena? Jednostavno, otvorite rernu i pipnete. Ako vam se pod prstima učini da je kora previše mekana, ostavite je još da se peče. Ako se pod dodirom vraća kao sunđer, znači da je dovoljno pečena. Rernu isključite i ostavite tepsiju u poluotvorenoj rerni dok se malo ne prohladi. Tek nakon toga, kada tepsiju možete uzeti golim rukama, bez rukavica izvadite je iz rerne i izvadite koru na dasku da se sasvim ohladi.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!