Ljubite se – živjet ćete duže!

Da li ste znali da poljubac voljene osobe može da produži život za pet godina ? Njemački istraživači su došli do zaključka da pojedinci koji svako jutro prije odlaska na posao da poljubac voljenoj osobi, mogu da žive i pet godina duže .

Ovo zvuči nemoguće, ali takvi ljudi zarađuju više, imaju manje saobraćajnih nesreća i manje izostaju su posla zbog bolesti .

Ljubljene sagorjeva kalorije

Koliko se tačno kalorija sagori poljupcem, teško je reći, ali ako bi uzeli u obzir poznata istraživanja i od svih podataka napravili srednji dolazi se do podatka da se ljubljenjem troši 2-6 kalorija. Nije baš poput sata provedenog u teretani, ali i to je nešto.

Znate li da se za vrijeme ljubljenja aktivira otprilike 30 mišića lica i vrata? To će vašem licu vratiti zategnutost a hormonski vrtlog u tijelu će vašu kožu učiniti glatkom i sjajnom.

Poljubac opušta

Poljubac je prirodno sredstvo za opuštanje, rezultati istraživanja govore o tome kako ljubljenje opušta kortizol koji deluje opuštajuće, a uz njega otpušta endorfin i zbog kog ćete se osećati dobro. Zabeleženo je da mešanje pljuvačke pojačava delovanje dopamina koji pomaže kod romantičnog zbližavanja .

Smiruje glavobolju

Dopamin i endorfin smanjuju osjetljivost na bol pa ako vas muči glavobolja, prije nego uzmete tabletu nekoliko minuta se ljubite.

Kada vas napadne alergija, ljubite se

Jedno istraživanje tvrdi da je poljubac dobar način za sprječavanje alergija. Ispitivanje se vršilo nad 24 pacijenta sa dermatitisom i 24 pacijenta sa alergijskim rinitisom koji su se tada nalazili u bolnici u Osaki. Zamoljeni su da se pola sata ljube s voljenom osobom. Nakon obavljenog zadatka, napravljeni su testovi na pacijentima koji su pokazali da je ljubljenje poboljšalo njihov imuno sistem.

Komentari

komentara