Ljubite se – zdravo je!

Poljubac je možda jedna od najvećih inspiracija umjetnika, ali i ljudskog roda. Međutim, ima i brojne zdravstvene prednosti, evo što znanost ima za reći.

Potiče lučenje hormona sreće

Ljubljenje aktivira vaš mozak kako bi oslobodio koktel hemikalija koji vas ostavljaju s nevjerovatnim osjećajem zadovoljstva, te kemikalije uključuju oksitocin, dopamin i serotonin, što može učiniti da se osjećate euforično i potakne osjećaje ljubavi i vezanja. Također snižava razinu kortizola (hormona stresa).

Navedeni hormoni vam pomažu u zbližavanju

Oksitocin je hormon povezan sa jačanjem emocionalne povezanosti s partnerom. Velike koncentracije oksitocina oslobođene prilikom poljubac uzrokuju osjećaje privrženosti i vezanja. Ljubljenje vašeg partnera može poboljšati zadovoljstvo u odnosu i može biti osobito važno u dugoročnim odnosima.

Ima utjecaj na vaše samopoštovanje

Uz ispuštanje hormona sreće, ljubljenje može smanjiti razinu kortizola, što može poboljšati vaše samopouzdanje. Istraživači su u jednoj studiji iz 2016. godine utvrdili da su sudionici koji su bili nezadovoljni svojim fizičkim izgledom imali višu razinu kortizola. Iako je potrebno više istraživanja, doživljaj privremenog pada kortizola prilikom svakog poljupca definitivno nije nešto loše.

Proširuje krvne žile, što pomaže u smanjenju krvnog pritiska

Ljubljenje povećava brzinu otkucaja vašeg srca, na taj način proširuje vaše krvne žile, tvrdi Andrei Demirjian, autorica knjige “Kissing: Everything You Ever Wanted to Know about One of Life’s Sweetest Pleasures”. Kada se vaše krvne žile šire, protok krvi se povećava i uzrokuje neposredno smanjenje krvnog tlaka. što znači da je ljubljenje dobro za srce, doslovno i metaforički!

Može olakšati grčeve

Učinak dilatiranih krvnih žila i povišeni protok krvi mogu pomoći u ublažavanju grčeva.

Ublažiti glavobolje

Proširenjem krvnih žila snižava se krvni tlak što može ublažiti glavobolje. Ljubljenje vam također može pomoći spriječiti glavobolje snižavanjem stresa, što je poznat okidač glavobolja.

Može pojačati vaš imunološki sistem

Zamjena slina može pojačati vaš imunitet tako što vas izlaže novim bakterijama i time jačate imunološki sustav. Jedna studija iz 2014. otkrila je da parovi koji se često ljube dijele isti floru bakterija u slini i na jezicima.

Smanjiti alergijski odgovor

Pokazalo se da ljubljenje značajno olakšava alergijske reakcije povezane s peludom i kućnim mrvicama prašine. Stres također pogoršava alergijske reakcije, tako da poljubac koji smanjuje stres može također smanjiti alergijski odgovor na taj način.

Povezano je s poboljšanjima u ukupnom holesterolu

Jedna studija iz 2009. godine otkrila je da parovi koji su povećali učestalost romantičnih poljupca doživjeli su poboljšanje u njihovom ukupnom serumskom holesterolu. Kontrola holesterola smanjuje rizik od nekoliko bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar.

Može čak spriječiti stvaranje karijesa

Ljubljenje stimulira vaše žlijezde slinovnice, što povećava proizvodnju sline. Salina oblaže usta, pomaže kod gutanja i pomaže kod čišćenja ostataka hrane, što može spriječiti propadanje zubi i stvaranje šupljina.