Ljubinka Stojković,dr. specijalista opšte medicine, api i fitoterapeut: „Mama, hoću da porastem – Patuljasti rast – uzroci, simptomi i liječenje“

Nedostatak hormona rasta se obično tretira s injekcijama hormona. U većini slučajeva djeca dobivaju dnevnu dozu injekcija nekoliko godina sve dok ne dostignu maksimalnu visinu odrasle osobe koja je obično prosječna visina obitelji. Tretman se može nastaviti i tokom adolescencije i u ranoj odrasloj dobi. Hormonima rasta se mogu dodati i drugi povezani hormoni kojih nedostaje.
Priča je sljedeća: Dječak ima četrnaest godina, krupne tople oči i umjetničku dušu. Na žalost, pri rođenju je dobio gene za nizak rast. Jednog dana došao je kući iz škole, popeo se na stolicu i rekao: ,,Mama, hoću da porastem”!

Klasična medicina prati rast i razvoj takve djece. Sintetički hormoni su specifični, ali je vrlo teško da se pravilno izbalansiraju u organizmu. Kako da probudite tako maleno tijelo da počne da raste i da se razvija? Hirurški zahvati samo u nekim slučajevima mogu da dovedu do korekcije .

Uglavnom, dječak je narastao samo dva cm za šest mjeseci, a kada je mama krenula sa novim režimom ishrane, dječak je počeo da raste ko iz vode. Stekao je samopouzdanje. U sebi je pronašao skriven umjetnički dar i krenuo je da slika i vaja. Dječak je najprije očistio svoj organizam od toksina, a zatim pio čajeve, jeo zdravu hranu i med sa matičnom mliječi uz dodatak polenovih zrnaca i propolisa. Mama je pripremala soju i povrće, ribe iz dalekih okeana. Poslije mjesec dana, porastao je centimetar i pol, a poslije dva mjeseca, čitavih 5, 5 cm i dodao tri i po kg. Bio je presrećan. Hormoni su se probudili i pri prvom kontaktu sa genetičarem, stigao je odgovor da je dječak super i da je ušao u tako željeni pubertet. Organizam se probudio, a hormoni su procvjetali.

Mama je kupovala hranu i bojice, a mali umjetnik je jeo i slikao, i naravno rastao. Svaka dva mjeseca su mijenjali patike, jer su stopala rasla. Dječak je svoju radost prenosio na platno i slikao cvijeće, pejzaže i ptice najljepšim duginim bojam. Za godinu dana porastao je čitavih deset centimetara i promijenio broj patika koje nosi od 35 na 39 broj. Pogledajmo sada, šta je to u tako drastičnoj mjeri utjecalo na njegov organizam.

MLIJEČ

Osim zdrave hrane, mliječ u kombinaciji sa medom dala je odlične rezultate. Naime, poznato je da su pri analizi mliječa dobijeni sljedeći podaci. Mliječ sadrži vitamine A, C, D, E, K, vitamine B grupe, gvožđe, sumpor, srebro, zlato, magnezijum, kalcijum, natrijum, kalijum…
Kobalt kao sastavni dio vitamina B12 učestvuje aktivno u razmjeni bjelančevina u organizmu.

Enzimi u mliječu su amilaza, acetil -holin. Takođe mliječ sadrži i nukleinske kiseline.
Zahvaljujući svim ovim sastojcima matična mliječ ima sposobnost da potpuno prirodno stimuliše rast i pravilan razvoj, a ujedno povećava intelektualne i fizičke sposobnosti. Mliječ stimuliše rad hipofize i pospješuje lučenje hormona rasta koji je pod kontrolom prednjeg režnja hipofize.

Kod djece koja se sporo razvijaju i rastu, kod hipotrofične djece, mliječ u kmbinaciji sa medom daje odlične rezultate. Takva djeca obično imaju malu težinu, nizak rast, slab apetit, nemiran san, smanjen turgor kože i ,,starački izgled,,.

Nakon pravilne terapije mliječom i medom dolazi do povećanja nivoa apetita. Djeca postaju energična, živahna. Koža dobija svoj normalni izgled, a turgor se normalizuje. Liječenje se sprovodi pod kontrolom ljekara apiterapije, a liječenje obično traje mjesec dana, nakon čega se dobijaju odlični rezultati. Svojim sadržajem, matična mliječ normalzuje razmjenu materija, olakšava regenerativne procese i ubrzava rast i razvoj .

POLENOV PRAH

Polenov prah predstavlja muške spolne ćelije cvjetnih biljaka. U protoplazmi polenovog zrnca se nalaze važne materije koje su potrebne za rast i razvoj – bjelančevine, ugljeni hidrati, lipidi, vitamini, mikroelementi, enzimi i hormoni, biljnog porijekla. Prah sadrži esencijalne amino kiseline koje su važne za pravilan rast i razvoj.
Francuski naučnici, dr. Remi Šoven i E. Lenorman su 1957 .g analizom polenovog praha izdvojili važne komponente – jedna od njih ima svojstvo antibiotika, a druga pospješuje rast!

Najjače dejstvo ima polenov prah koji pčele sakupljaju sa hrasta, bukve i bora.
Pri naučnom eksperimentu sa životinjama kojima je doziran polenov prah, naučnici su dobili slejdeće rezultate – pojačan apetit, ubrzan rast i razvoj, spolno sazrijevanje i duži životni vijek!

Dnevna doza je 10 – 15 gr. Polenov prah je u stanju da za organizam obezbijedi sve potrebne amino kiseline. Jedina kontraindikacija za primjenu polenovog praha je preosjetljivost, o čemu ljekar koji sprovodi terapiju, vodi računa. Metoda je veoma lijepa, ugodna i jednostavna za primjenu.

FITOTERAPIJA

Eterična ulja biljaka u kombinaciji sa polenovim prahom daju još bolje rezultate.
Za pripremu čaja je potrebno – po jedna supena kašika sitno isjeckanog lista i cvijeta kičice, lista nane, lista i cvijeta hajdučice, lista i cvijeta crnog sljeza, cvijeta nevena i cvijeta zove.
Sve to izručite u 1200 ml proključale vode. Neka stoji poklopljeno 90 minuta izvan šporeta. Poslije toga procijedite i pijte po 200 ml prije i poslije jela, tri puta dnevno. Čaj nakon obroka pije se po isteku nakon jednog sata. Može se zasladiti medom.

Nakon liječenja u trajanju od deset dana, slijedi pauza u trajanju od pet dana, a zatim narednih dana piti sljedeći čaj:

Dr. Ljubinka Stojković

Potrebno je: po 1 supena kašika sitno zdrobljenog lista pelena, lista šumske jagode, rizoma srčenjaka, lista i cvijeta podubice, lista peršuna i orahovog lista. Sve se to izruči u 1200 ml proključale, vruće vode. Poklopljeno stoji 90 minuta izvan šporeta, procijedi se i sladi medom. Pije se po 200 ml tri puta dnevno prije i poslije jela.
Poslije upotrebe ovog čaja u trajanju od deset dana, ide pauza od 5 dana, a zatim sljedeći čaj: Uzeti po 1 supenu kašiku sitno isjeckanog korijena čička, zrele kleke, korijena lincure, lista bokvice, lista mirođije, lista i korijena maslačka i lista i cvijeta hajdučice. Sve se izruči u 1200 ml proključale vode. Stoji poklopljeno dva sata izvan šporeta, procijedi i po potrebi sladi medom. Piti svakog sata po 100ml! U svaku čašu ubaciti po pola kafene kašičice cvjetnog praha!

Patuljasti rast – uzroci, simptomi i liječenje

Patuljasti rast je stanje koje rezultira genetskim ili zdravstvenim poremećajem. Patuljasti rast se dijagnosticira kod odraslih osoba koje su niže od 147 centimetara. Prosječna visina odrasle osobe s poremećajem patuljastog rasta je 122 cm.

Više od 200 različitih zdravstvenih stanja uzrokuje patuljasti rast. Prema tome, simptomi ovise o mnogo drugih stanja. Općenito se poremećaj dijeli u dvije kategorije

Disproporcionalni patuljasti rast – ako je veličina tijela disproporcionalna tj. neki dijelovi tijela su mali, a drugi su normalne veličine ili preko normalne. Poremećaji koji uzrokuju disproporcionalni patuljasti rast su većinom povezani s razvojem kostiju.

Proporcionalni patuljasti rast – tijelo je proporcionalno malo tj. svi dijelovi tijela su mali.

Nedostatak hormona rasta je relativno čest uzrok proporcionalnog patuljastog rasta. Događa se kada hipofiza ne uspije proizvesti dovoljan broj hormona koji je ključan za normalan rast u djetinjstvu. Znakovi uključuju: visinu manju od normalne, postotak rasta sporiji od očekivanog, slab ili nikakav seksualni razvoj tokom adolescencije

Znakovi i simptomi proporcionalnog patuljastog rasta su često prisutni pri rođenju ili ranom djetinjstvu. Ovaj tip patuljastog rasta možda neće odmah biti uočen. Ako imate bilo kakvih briga oko rasta vašeg djeteta odmah se konzultirajte s liječnikom.

Većina stanja povezanih s patuljastim rastom su genetski poremećaju, ali uzroci ponekih poremećaja su nepoznati. Većinom je poremećaj rezultat genetske mutacije u očevoj spermi ili majčinom jajašcu.