LJUBIČICA JE SUPERMOĆNI PRIRODNI ASPIRIN

  Ljubičica nije samo jedna od najvećih ljepotica među cvjetovima — od nje možete napraviti čaj, med i sirup koji snažno djeluju na zdravlje.

Zbog lijepog izgleda i snažnog i opojnog mirisa, ljubičica dugo važi zajedan od najljepših cvjetova. I duže nego što mislite — još u starogrčkim legendama tvrdilo se da je ne pretjerano atraktivni Hefest pridobio Afroditinu naklonost zahvaljujući ljubičicama, kao i da je Zevs napunio čitavu livadu ljubičicama da bi utješio svoju ljubavnicu Io, koju je morao da pretvori u kravu zbog Herine ljubomore.

Ipak, ljubičica nije samo prelijepa i mirisna, već ima i ljekovita svojstva, a neka od njih poznata su godinama.

List i cvijet ljubičice imenu protivupalno, protivgljivično i antiseptičko dejstvo, zbog kojih se primjenjuju i lokalno, na kožu, i ispijaju u obliku napitaka.

U sastav ljubičice ulaze brojne hranljive materije i moćne supstance, a najpoznatiji su saponini, alkaloid odoratin, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, razne gorke materije… Izuzetno se bogate vitaminima A i C, zahvaljujući čemu je ljubičica savršen dodatak biljnim čajevima, a i sam čaj od ljubičice je vrlo cijenjen.

Pokazalo se da ljubičica djeluje umirujuće kod nesanice, glavobolje, pa čak i ozbiljne migrene, a sve to ova biljka duguje salicilnoj kiselini, koja je jedan od glavnih sastojaka aspirina i ima analgetičko dejstvo. Pozitivno utiče i kod stresa i anksioznosti i odlično je umirujuće sredstvo.

To je samo dio moći ljubičice: ona je poznata kao jedan od najboljih narodnih lijekova za bronhitis, astmu i većinu tegoba respiratornog trakta,a pomaže i kod gripa i prehlade. Ublažava kašalj i blagotvorno djeluje na sve disajne organe.

Kao da sve ovo nije dovoljno, ljubičica pomaže u detoksikaciji organizma i ublažava infekcije, a zbog njenih supermoći mnogi je nazivaju prirodnim aspirinom.

Postoji mnogo načina da se iskoristi ljubičica, a ovo su neki od najčešćih.

Čaj od ljubičice

Napunite kašičicu suhe ljubičice (svih nadzemnih dijelova biljke), koja je dobro osušena i usitnjena. To prelijte šoljom ključale vode (oko 200 mililitara), pa ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta. zatim procijedite i pijte dva do tri puta dnevno po jednu šolju.

Ovaj napitak pomaže kod niza zdravstvenih problema i, uopšte, jača imunitet.

Med od ljubičice

Dvije šolje cvjetova ljubičice pomiješajte s jednom šoljom meda, pa dobro izmiksajte. Potom dodajte sok od jednog limuna i sve dobro promiješajte, sipajte u staklenu teglu i odložite u frižider.

Uzimajte dvaput dnevno po jednu kašičicu.

Ovaj med odličan je za jačanje imunog sistema, kao i u slučajevima prehlade, gripa i svih vrsta infekcija.

Sirup od ljubičice

Preko 100 grama cvjetova ljubičice prelijte 200 mililitara ključale vode. Ostavite da odstoji preko noći, oa sutradan ignječite cvjetove drvenom kašikom i procijedite. U dobijeni sok od ljubičice sipati onoliko meda koliko je bilo tečnosti, pa sve dobro promiješajte i sipajte u sterilnu staklenu flašu ili teglu. Držite u frižideru.

Ovaj sirup pomoći će kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upale grla.