Ljubičastu rižu smjeli su jesti samo kineski carevi

Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana koja snižavaju krvni pritisak, razine lošeg holesterola te poboljšavaju probavu.

Jedna je od 40.000 vrsta riže u svijetu. Iako je riječ o neobičnom prizoru na hrvatskim stolovima, u Aziji se jede već hiljadama godinama. Stari Kinezi su je toliko poštovali i bila je toliko rijetka da ju je zaslužio samo car. Zbog toga je dobila nadimak zabranjena ili carska riža.

Dok je sirova, ovu vrstu riže karakterizira tamna boja, no nakon termičke obrade dobiva lijepu ljubičastu nijansu. Za nju je zaslužan biljni pigment antocijan koji se nalazi i u borovnicama, a koji ima pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, koje snižavaju krvni pritisak, razine lošeg holesterola te poboljšavaju probavu. Dobar je izvor bjelančevina koje zasićuju te minerala željeza.

Ova vrsta riže ne sadrži alergene, nema glutena, a može se upotrijebiti u bilo kojem jelu u koje tradicionalno ide riža. Koristiti se može čak i za slastice, a one u ljubičastoj boji osobito su popularne u Indiji.

Rižu je potrebno isprati u hladnoj vodi nekoliko puta prije kuhanja dok voda ne postane prozirna.

Kuhajte je na umjerenoj temperaturi s vodom u omjeru jedan naprama dva i pol, odnosno na šoljica riže upotrijebite dvije i pol šoljice vode. U vodu možete dodati i kašiku maslinova ulja ili maslaca te začine.

Da biste je skuhali do kraja, trebat će vam u prosjeku 20 do 30 minuta, ovisno o temperaturi.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!