“Ljubičasti raj” – ukusni napitak koji će vam očistiti tijelo od bakterija

Ovaj ljekoviti napitak je čudotvoran u izbacivanju štetnih bakterija iz tijela, a evo kako da napravite ljekoviti ljubičasti raj!


Zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravoj mjeri. U savremenoj ishrani, međutim, prevladava hrana koja u tijelu stvara kiselinu. Napitak “Ljubičasti raj” pomoći će vam da smanjite kiselost i očistite tijelo od bakterija!

Sok ili smuti od sirovih sastojaka, ne preporučuje se da se pije uveče jer tijelo neće imati dovoljno vremena da ga svari. Sirova hrana strogo je rezervirana za dan. Uveče pijte čaj , a ako želite nešto konkretnije, neka to bude domaća supa. Po hranjivom sadržaju domaće supe ne zaostaju mnogo za sokovima, a tijelo će ih lakše apsorbovati.

Kako biste smanjili kiselost u tijelu, pomoći će i sok “Ljubičasti raj” koji lako možete napraviti sami. Divni ukus anisa koji soku daje komorač odlično se slaže sa slatkim crnim ili crvenim grožđem. Crveni kupus djeluje antibakterijski i napitku daje kraljevski ljubičastu boju.

Za pripremu soka koji će smanjiti kiselost u tijelu, odnosno djelovati alkalno, najvažnije je da je povrće i voće zrelo. Ako upotrebljavate organski gajene biljke, ne morate povrće ni ljuštiti, naročito ako je mlado i meko.

Sastojci:

¼ malog crvenog kupusa
1 mali komorač
200 g crnog ili crvenog grožđa
1 limun za posluživanje
Postupak:

Crvenom kupusu izrežite bijeli koren i zatim ga, poprečno na listove, isjecite na krupnije komade. Stavite ih u sokovnik. Komorač isjecite na četvrtine, dodajte ga soku od kupusa, zatim dodajte i grožđe. Na kraju ulijte limunov sok prema ukusu. Dobro promešajte i ulijte u čašu.

Sok ukrasite voćem po želji ili listićima mente.