LJUBAVNI NAPITAK PO „RECEPTURI“ DR. SANDBERGA: OSOBA KOJU ŽELITE, SIGURNO ĆE SE ZALJUBITI U VAS!

Osobu koja vam se sviđa uskoro ćete moći natjerati da se zaljubi u vas. Evo i kako

Koncept ljubavnih napitaka čovjeku je uvijek bio privlačan, ali i zastrašujući. U trenucima kada nam u ljubavnom životu ne ide, ljubavni napitak djeluje kao odlično rješenje. Damo ga, ili podvalimo, drugoj osobi i ona nas zavoli. Problem riješen.

Naučnik dr. Anders Sandberg sa Sveučilišta Oxford za The Independent tvrdi da bi ljubavni napitci uskoro mogli postati stvarnost. On proučava obradu informacija u mozgu i živčanom sustavu.

Kada se zaljubite u nekoga, vaš mozak doživi određene hemijske promjene – aktivacijom sistema za distribuciju neurotransmitera dopamina započinje puštanje hormona oksitocina i ADH-a, odnosno vazopresina.

‘Stvar koja stvarno stvara povezanost je dopamin’, objašnjava Sandberg. ‘Mnogi simptomi ulaska dopamina u sistem su slični kao kada uzmemo neki stimulant. Dopamin uđe u prednji režanj mozga i u tom trenutku shvatite da je ta neka osoba neko u čijem društvu želite biti i neko prema kome osjećate privrženost.’

Sandberg vjeruje da bi se ljubavni napitak mogao napraviti od koktela oksitocina, vazopresina i CRH-a. Međutim, naučnici još uvijek ne znaju kako bi takav jedan hormonski koktel funkcionirao.

‘Dobar ljubavni lijek morao bi pogoditi pravi dio mozga stimulirajući te sisteme’, objašnjava Sandberg. ‘Pravih ljubavnih lijekova trenutno nema. Tokom posljednjih deset godina napravili smo velik napredak u razumijevanju povezanosti različitih dijelova mozga pa me ne bi čudilo kad bismo i ovaj problem mogli riješiti’, dodaje Sandberg.

Sandberg priznaje da bi stavljanje ljubavnih napitaka na policama u apotekama moglo izazvati niz problema. ‘Klasični ljubavni napitak, onaj uz pomoć kojeg se neko zaljubi u vas, prouzrkovao bi niz problema’, objašnjava Sandberg. ‘Gledajući iz perspektive etike, takvi bi se napici zasigurno koristili slično kao droge za silovanje.’