Ljubavne čini: Koja djevojka hoće da je momak zavoli, neka istuca krila slijepog miša, umijesti ih u kolač i dadne momku da to pojede…

Ako momak želi da osvoji djevojku to može da uradi na slijedeći način: Uhvati ribu morunu, pa stavi u njedra na desnu stranu grudi i sačeka da riba ugine!

U narodu su poznate mnogobrojne vradžbine i načini pomoću koji su djevojke pokušavale da osvoje momka, ili obrnuto.Evo najpoznatijih:

Ako djevojka hoće da je momak zavoli uhvati slijepog miša, zakolje ga srebrnim novčićem, odsiječe mu krila i toga momka krišom gleda kroz ta krila tri puta u predvečerje u neparne dane (ponedjeljak, srijeda, petak), pa će momak biti njen.

Koja djevojka hoće da je određen momak zavoli, neka usmrti slijepog miša srebrnim novčićem, zaveže tog miša u maramicu, pa će on slijepo da trči za njom.

Krila slijepog miša dobro istucati u prah, pa umijesiti kolač i dati voljenom momku da to pojede, pa će on slijepo da se zaljubi u djevojku koja mu je to pripremila. Isto to će se desiti i djevojci ako joj momak poturi ovakav kolač.

Ako momak želi da osvoji djevojku to može da uradi na slijedeći način: Uhvati ribu morunu, pa stavi u njedra na desnu stranu grudi i sačeka da riba ugine.

Tu ribu poslije treba da ispeče, tako da se ona pretvori skoro u ugalj, pa je potom istuca u prah, a taj prah sipa djevojci u piće i da ga ona popije i tako će ona da trči za njim.

Isto tako, ako neka djevojka luduje za momkom, uzme i isčupa svoju dlaku iz kose uvuče je u iglu i momku krišom prišije je na neki dio odjeće pa će on biti njen.