Ljubavna magija: NIKADA SE NE LJUBITE NA STEPENICAMA!

Djevojci, koja je prvi put ugledala, ili prvi put poljubila izabranika svoga srca u sjaju mladog Mjeseca, sudbina je namijenila izuzetno veliku sreću

Čovjekova želja da sagleda budućnost, da se osigura kako bi izbjegao nesreću, gubitak i neugodne situacije, odnosno da nađe put do sreće, zdravlja, bogatstva i ispunjenja drugih želja, urodila je nastojanjem da svojim znanjem pređe granicu realnog i mogućeg. U tom naporu, generacije su prikupljale iskustva, koja su dobila izraz u narodnom praznovjerju. Donosimo vam kratak pregled najpopularnijih, vezanih za ljubav

Djevojci, koja je prvi put ugledala, ili prvi put poljubila izabranika svoga srca u sjaju mladog Mjeseca, sudbina je namijenila izuzetno veliku sreću. Ona će se ubrzo udati, a njen brak bit će blagoslovljen trajnom ljubavi. Isto tako ona nikada neće osjetiti nevolje siromaštva.

Također, dobar je znak ako zaljubljena djevojka, misleći na svoga dragog, čuje kukurijekanje pijetla. I to je nagovještaj da će se uskoro udati.

Ako je moguće, mjesto sastanaka zaljubljenih trebalo bi biti na obronku, na padini brda, u blizini rijeke, obale mora ili obale jezera. Isto tako dobro je mjesto za ljubavne sastanke i – sredina šume. Govori se da ta mjesta djeluju pozitivno na trajnost ljubavi i veze. Uvijek treba, međutim, izbjegavati blizinu jablana, odnosno topola.

Kad djevojka ili mladić pišu ljubavno pismo, sreću donosi, ako ga dovrše kad otkuca ponoć i ako ga bace u poštansko sanduče, kad pun Mjesec obasjava nježnom svjetlošću ulice i krovove kuća. Isto se tako priča, ako ljubavni par dok šeće, susretne crnu mačku, bijelog konja, ili pak ponija, da to donosi sreću.

Najbolje vrijeme za ženidbenu ponudu je u petak naveče, a zaruke bi trebale biti objavljene u subotu. Prelomljen novčić na dvoje, pri čemu djevojka čuva jednu, a mladić drugu polovinu, garancija je vjernosti i trajnosti veze. Isto tako, čuvanje uvojka kose partnera, odbnosno partnerice daje sigurnost trajnosti osjećaja.