LJUBAVNA MAGIJA I NARODNA VJEROVANJA: Nikada se ne ljubite na stepenicama!

Čovjekova želja da sagleda budućnost, da se osigura kako bi izbjegao nesreću, gubitak i neugodne situacije, odnosno da nađe put do sreće, zdravlja, bogatstva i ispunjenja drugih želja, urodila je nastojanjem da svojim znanjem pređe granicu realnog i mogućeg. U tom naporu, generacije su prikupljale iskustva, koja su dobila izraz u n arodnom praznovjerju. Donosimo vam kratak pregled najpopularnijih, vezanih za ljubav

Brojna iskustva generacija, čije se porijeklo gubi u tami vremena, poznata pod imenom “narodno”, odnosno “popularno praznovjerje”, pokušavaju nam reći – na osnovu raznih znakova, darova, susreta i drugih situacija – šta će se uskoro dogoditi. Bez obzira što već sama riječ praznovjerje daje jasnu naznaku o kakvom je “znanju” riječ, treba naglasiti da se, barem neke, poruke, odnosno pretkazanja koja proizilaze iz njih, ipak ostvaruju. Drugo je pitanje u kojoj mjeri.

U odgovoru na ova pitanja, mogli busmo reći da praznovjerja, kao uostalom i većina proročanstava, govore o onom što se može dogoditi. Naime, u krajnjoj liniji, čovjek je, barem do izvjesne mjere, ipak gospodar vlastite sudbine. To vrijedi za sva područja života, pa tako i za ljubav.

 Prvi poljubac – u sjaju mladog Mjeseca

Djevojci, koja je prvi put ugledala, ili prvi put poljubila izabranika svoga srca u sjaju mladog Mjeseca, sudbina je namijenila izuzetno veliku sreću. Ona će se ubrzo udati, a njen brak bit će blagoslovljen trajnom ljubavi. Isto tako ona nikada neće osjetiti nevolje siromaštva. Također, dobar je znak ako zaljubljena djevojka, misleći na svoga dragog, čuje kukurijekanje pijetla. I to je nagovještaj da će se uskoro udati.

Ako je moguće, mjesto sastanaka zaljubljenih trebalo bi biti na obronku, na padini brda, u blizini rijeke, obale mora ili obale jezera. Isto tako dobro je mjesto za ljubavne sastanke i – sredina šume. Govori se da ta mjesta djeluju pozitivno na trajnost ljubavi i veze. Uvijek treba, međutim, izbjegavati blizinu jablana, odnosno topola.

Kad djevojka ili mladić pišu ljubavno pismo, sreću donosi, ako ga dovrše kad otkuca ponoć i ako ga bace u poštansko sanduče, kad pun Mjesec obasjava nježnom svjetlošću ulice i krovove kuća. Isto se tako priča, ako ljubavni par dok šeće, susretne crnu mačku, bijelog konja, ili pak ponija, da to donosi sreću.

Najbolje vrijeme za ženidbenu ponudu je u petak naveče, a zaruke bi trebale biti objavljene u subotu. Prelomljen novčić na dvoje, pri čemu djevojka čuva jednu, a mladić drugu polovinu, garancija je vjernosti i trajnosti veze. Isto tako, čuvanje uvojka kose partnera, odbnosno partnerice daje sigurnost trajnosti osjećaja.