Ljubavna legenda: Šta povezuje pivo i “medeni mjesec”

Svi znamo za pojam ‘medeni mjesec’, ali koliko nas zna otkud taj naziv dolazi i zašto ga povezujemo s pivom?

Možda ste prvo pomislili na ‘obično’ pivo, ali tu je riječ o pivu na bazi meda. Med je jedan od najsavršenijih proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Upotrebljavao se kao namirnica i kao lijek još od antičkih vremena. Na njegovo spominjanje nailazimo u Bibliji, ali i u mnogim indijskim, egipatskim i perzijskim svetim tekstovima.

Jedna od legendi o nastanku naziva medeni mjesec je i ta kako je nekada mladenka nakon vjenčanja pila piće, odnosno pivo, na bazi meda kroz 30 dana. Na taj je način poticala plodnost i štitila se od frigidnosti. Tako je došlo do popularnog naziva ‘medeni mjesec’.

U knjizi Richarda Lucasa, Čarolije bilja u svakodnevnom životu, piše kako se starinski napitak sastojao od fermentirane smjese slada (proklijalog i sušenog ječma) i meda, uz aromu prema želji. Slad je kasnije zamijenjen hmeljom.

Smatralo se kako taj napitak ima povoljan utjecaj na ženske spolne žlijezde. Pažnju privlači i vitamin E te asparaginska kiselina, a neka istraživanja pokazala su i kako med sadrži tragove estrogena, jednog od hormona koji u prvom redu sintetiziraju jajnici, a igra veliku ulogu u ženskoj seksualnosti. Isto tako, za hmelj se pokazalo da sadrži znatne količine prirodnog estrogena. Uz ove informacije ne čudi kako se ‘medeno pivo’ pretvorilo u nositelja naziva medenog mjeseca.