Ljubav napuštenog mačića i dvogodišnjeg dječaka iz Sarajeva: Dvominutni video uljepšat će vam život

Mačke su poznate po tome da rijetko kada pokazuju naklonost prema vlasnicima i trenuci kada mace odluče da se maze su neprocjenjivi. Međutim, da li ste se ikada zapitali šta mačka želi da vam kaže kada vas tokom maženja liže?

Veterinar Bruce Fogle, koji je napisao brojne knjige o mačkama, kaže da se mačke lizanjem povezuju i socijalizuju. Prvi kontakt sa mačkom koja ih je omacila, mačićima je lizanje njuške i usta, što majka radi kako bi ih očistila od sluzi, ali i da bi stimulisala disanje.

Lizanje je prvi osjećaj dodira kojeg se mačka sjeća. Lizanjem mačka obilježava svoju teritoriju i ostavlja svoj miris na ćebetu na kome spava, na činiji iz koje jede, pa tako i na vama. To je znak da vas doživljava kao prijatelja i da se u vašoj blizini osjeća sigurno. Neki stručnjaci vjeruju da napušteni i odbačeni mačići, koji nisu doživjeli da ih majke ližu dok su bili mali, pokazuju ovakve tendencije u odraslom dobu.

Upravo to se nedavno desilo u jednoj sarajevskoj porodici, koja je udomila mačića. Napuštena mačka je vrlo brzo počela iskazivati ljubav ka svojim novim članovima porodice, posebno ka dvogodišnjem dječačiću čiji su nam roditelji ustupili video materijal, koji će vas, vjerujemo, oduševiti kao što je i nas. Uživajte u dvije čiste minute ljubavi.

(E. K./aura.ba/