Ljubav ima pet faza, a mnogi se zaustavljaju na trećoj

„Izgleda da on nije čovjek mog života – često čujemo kao opravdanje nakon neočekivanog prekida veze naših prijatelja ili poznanika. Ili, sami izgovaramo tu frazu.

A činilo se, svima unaokolo, baš kao idealan odnos. I vi ste, sigurno, tako mislili. Veoma često nije jasno zašto prava, istinska ljubav polako, ali sigurno, nestaje.

Pronašli smo objašnjenje za ovaj fenomen. Poznati psiholog Džed Dejmond, nakon 40 godina kliničkih istraživanja, došao je do zaključka da većina ljudi, zapravo, ne pronađe onu pravu osobu za sebe, „svog“ čovjeka.

Jednostavno, ne mogu izdržati 5 neizbježnih faza odnosa, zaustavljajući se na trećoj.

Hajde, da ih sagledamo:

ZALJUBLJENOST

Zaljubljenost je faza koju izazivaju hormoni sreće; to je doba projekcije svih vaših želja i snova za vašeg partnera. A partner, u ovom slučaju, jednostavno je savršen čovjek, bez ijedne greške. Mislite da će on uvek ispunjavati svaku vašu želju, vjerujete u svaku njegovu izgovorenu  riječ, i sanjate o vječnoj ljubavi, usput odbacujući sumnje i savjete skeptika.

FORMALNI POČETAK ODNOSA

U ovoj fazi ljubav postaje jača, i sastanke zamenjuje formalan zajednički život. Upoznajete više jedno drugo, počinjete uticati na sve životne aspekte partnera. To je vrijeme zajedništva i radosti. U ovoj fazi, vjerovatno,očekujete dugoočekivanu djecu, što samo ojačava vašu vezu. Osjećate se bezbjedno i poželjno. I vjerujete da ste, sigurno, pronašli „svog“ čovjeka, svoju sudbinu, i nikad nećete posumnjati u to.

RAZOČARENJE

Baš ovdje se ruše svi snovi. Ovo je faza kada se pojavljuje osjećaj da se emocije polako i bespovratno gase, da partner postaje nemoguće predvidiv, a njegovo ponašanje počinje da iritira. Pojavljuje se želja za pauzom u odnosu, ili čak pomisao da to, uopšte, nije bio „vaš“ čovjek. To se dešava, je l’ tako? Zašto mučiti i sebe i čovjeka, sa kojim je nekad bilo lijepo. Nekad…

NESTAJANJE KRIZE

Ako ste zažmirili, a srce dobuje jednakim ritmom,  sigurno prolazite treću fazu, koja donosi sljedeće: kod vas se brišu iluzije koje ste projektovali na svog voljenog. Pred vama stoji, ne onaj kojeg ste zamišljali i željeli pored sebe, već realan čovjek. Vi ga primate takvog kakav jeste, prihvatate sve njegove nedostatke. Vi iscjeljujete jedno drugo i prelazite u fazu takozvane uzvišene ljubavi.

SPOZNAJA VAŠE ZAJEDNIČKE SNAGE

Sa razumijevanjem onoga, što ste se naučili, prevazišli ste vaše raličitosti i  pronašli duboku, jaku vezu u vašim odnosima. Tada dolazi spoznaja da vas dvoje imate snage da se nešto promijeni u ovom svijetu. Ne samo živjeti zajedno, već živjeti zajedno zbog zajedničkog cilja. Raditi zajedno, pisati, stvarati – šta god. I kada počnete raditi i misliti kao jedna cjelina, prevazilazivši sve faze, moći ćete sa 100%-om sigurnošću reći: „Ovo je čovjek mog života!“

(uspesnazena.com)