Ljubav i astrologija: Da li ste u kvalitetnoj ili u toksičnoj vezi? Ili uopšte nemate vezu?

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Ovaj tekst nije bio planiran za danas, ali me inspirisala pjesma koju sam upravo čuo na radiju. Hold the line! Love isn’t always on time. U slobodnom prijevodu ovo bi značilo: ,,Sačekaj! Ljubav ne dolazi uvijek na vrijeme.’’ Ovaj stih se može tumačiti na više načina, zato ću u ovom tekstu opisati nekoliko scenarija. Iako je ovo astrološka stranica, ovaj tekst će biti savjetodavno-psihološkog karaktera (sa primjesima astrologija).

PRVI SCENARIO: Rekli ste partner da ga volite, ali on ne osjeća isto.

Upravo o tome pjeva ova pjesma. Nije do načina na koji vi držite partnera za ruku, nije do načina na koji ga volite, već je jednostavno do njega. Ponekad je za ljubav jednostavno vrijeme. Nemamo svi isti nivo emotivne inteligencije, nekim ljudima je potrebno više vremena da shvate i u potpunosti iskažu svoje emocije, dok drugi imaju i ,,višak emocija’’, i ne ustručavaju se to da pokažu. U drugu kategoriju najčešće spadaju osobe sa naglašenim vatrenim ili vodenim elemntom u natalnoj karti, jer Vatra sve što kaže i radi, radi ,,iz emocija’’ tj. emocije su primarni pokretač apsolutno svega. Osobe sa naglašenim vodenim elementom će zadržavati emocije u sebi neko vrijeme, ali će prije ili kasnije da vas poplave njima. S druge strane, osobe sa naglašenim vazdušnim elementom su sklonije vođenju površnih razgovora i ne zalaze previše u dubinu, dok će onima sa naglašenim zemljanim elemntom trebati 100 godina da se odluče na prvi korak i kažu šta osjećaju.

Dakle, rekli ste partneru da ga volite, ali on nije uzvratio? Da li treba automatski da izađete iz te veze? Ako vam je ugodno u toj vezi i ako se vi i bez njegovih riječi osećate voljeno, onda apsolutno ne. Ako ste vi apsolutno sigurni u svoje izgovorene riječi i zaista volite tu osobu, onda svakako treba da joj pružite još jednu šansu. Jer, za neke stvari je potrebno više vremena. Sve dolazi u svoje vrijeme. Nema potrebe da naprasno prekinete kvalitetnu vezu, jer su ovakve situacije podložne promjeni, pa se za relativno kratko vrijeme partner i vi možete naći na istim talasnim dužinama.
No, to nas dovodi do drugog scenarija…

DRUGI SCENARIO: Da li ste u kvalitetnoj ili u toksičnoj vezi?

Ovo je pitanje koje mnogi sebi ne postavljaju. Ali ga zato često postavljaju astrologu. Navešću samo neke od znakova uz pomoć kojih, i bez pomoći astrologije, možete prepoznati da ste u toksičnoj vezi.
– Trzavice u odnosu su postale svakodnevna stvar, prekidate vezu i mirite se u kratkim vremenskim intervalima
– Zbog partnera se na bilo koji način osjećate nesigurno ili nezadovoljno u nekom segmentu vašeg života
– Partner vas zapostavlja, uopšte ne obraća pažnju na vaše želje i potrebe
– Partner je posesivno ljubomoran, ograničava vas i prati svaki vaš pokret
– Svojim riječima ili djelima (namjerno ili nenamjerno) partner vas ponižava, pogotovo u javnosti
– Fizičko nasilje u bilo kom obliku

Ovo su samo neki od pokazatelja toksične veze, koji su nažalost danas prisutni u mnogim odnosima. Sa astrološke strane, za ovakve stvari je potrebno pogledati odnos Plutona i Saturna jednog partnera prema ličnim tačkama drugog partnera (Ascendent, Sunce, Mjesec, Venera). Ako govorimo o natalnom horoskopu, u toksične veze će najčešće ulaziti osobe sa oštećenom Venerom (u Ovnu, Djevici, Škorpiji), jer one smatraju da u ljubavi ne mogu bolje ili ne zaslužuju više. Često brkaju ljubav i sigurnost tj. ostaju u toksičnim vezama zbog lažnog osjećaja sigurnosti koja im ista pruža.

Najuporniji su oni sa teškim aspektom Saturna i Mjeseca, oni bezrezervno ostaju u toksičnim vezama duži niz godina. Trpe svašta, da se to gotovo graniči sa mazohizmom.

Da li treba ostati u toksičnoj vezi? APSOLUTNO NE! Mi astrolozi često imamo ovakva pitanja, ali bez obzira na naše analize i savjete, mnogi ustraju u vašoj nesreći. U ovom tekstu želim da naglasim da je u ovakvim slučajevima uloga astrologa savjetodavna.

Astrolog će u par koraka prepoznati toksičnu vezu i to vam saopštiti, upoznati vas sa psihološkom stranom vaše natalne karte, ali konačnu odluku morate donijeti vi sami. Postoje karmičke veze koje ne mogu tek tako da se prekinu, dok god se otplaćuje određeni karmički dug, ali to je ipak nešto rjeđi slučaj. Najčešći uzrok toksičnih veza je ipak strah i nesigurnost.

TREĆI SCENARIO: Kad će doći ljubav moja?

Još jedno od čestih, ako ne i najčešće pitanje, koje astrolozi dobijaju. Oni usamljeni čekaju neko čudo i očekuju od astrologa da im skine zvijezdu s neba i od nje napravi savršenog partnera. Ali, život tako ne funkcioniše. Prvo počnite od vas samih, jer sve ide prema zaslugama. Tek kad postanete bolja verzija sebe, privućićete i pravog partnera u život.

Drugo, vratite se na naslov pjesme u prvom dijlu. ‘Hold the line! Love isn’t always on time’. Ljubav nekima može da zakasni, ali ne znači da neće doći. Da biste prepoznali pravi period za ljubav, ali i pravu osobu, obratite se svom astrologu za analizu.