“Plati danas, umri sutra”: U Sloveniji osnovan pogrebni servis

U Sloveniji je osnovan prvi servis za pogrebne usluge nazvan “Moj pogrebni plan”, koji se od klasičnih razlikuje po tome što svoj budući pogreb naručuju po vlastitom ukusu još žive osobe, te ga odmah plaćaju u gotovini ili u ratama, čime porodicu oslobađaju budućih briga u najtežim trenucima.

Preduzeće je osnovala i vodi istaknuta menadžerka Alenka Žnidaršič Kranjc, najpoznatija kao utemeljiteljica i direktorica prvog slovenskog privatnog penzionog fonda.

Ideju za organiziranje i planiranje pogreba unaprijed, kako kaže, dobila je od jednog stranog finansijskog konsultanta koji je član upravnog odbora njenog penziono-investicijskog fonda Prva group.

Iako je u dijelu javnosti njena poduzetnička inovacija dočekana s nešto sarkazma, preduzeće je već registrirano i dobilo porezni broj, te oglasima traži prve klijente.

U oglasnim porukama i na svojoj web-stranici, novi pogrebni servis upozorava da su pogrebni troškovi sve veći, dok oni garantuju da će uplaćena sredstva osoba koji o svom odlasku s ovog svijeta razmišljaju odgovorno i ne misle time opterećivati obitelj pametno ulagati u investicijske fondove i tako ih uvećavati do dana njihove smrti.

Zato već sada oni koji s novim pogrebnim servisom sklope ugovor, mogu planirati i platiti vlastiti pogreb po zagarantovanim trenutnim cijenama na tržištu i uz pogrebnu ceremoniju koju unaprijed zažele i zapišu.

Za početak, nude tri paketa pogrebnih usluga, višeg, srednjeg i nižeg razreda.

“Za izvedbu i plaćanje pogreba brinemo mi i u tom je trenutku dovoljan telefonski poziv rodbine. Izbor usluge, a time i cijene je racionalan, jer se ne odvija pod pritiskom teškog trenutka”, kažu u preduzeću “Moj pogrebni plan”.

Žnidaršič Krajnc je svoju inicijativu pokrenula na osnovu iskustva iz drugih razvijenih zemalja, gdje se, kako tvrdi, za praksu angažiranja planera za vlastiti pogreb već odlučuje svaki dvadeseti čovjek stariji od 65 godina.