Ljeto i visok krvni pritisak: Šta jesti i kako se ponašati

pritidakZa vrijeme ljetnih vrućina neke osobe reagiraju povišenjem krvnog tlaka, a neke sniženjem. Kako se ponašati i na što treba pripaziti ukoliko se i vi pronalazite u ovom problemu.

Dolaze ljetne vrućine. Svi bismo se trebali paziti, ali postoji skupina ljudi kojoj promjena vremena teže pada. Kronični bolesnici su skloni pogoršanju zdravstvenog stanja, osobito “tlakaši”.

Također, vrlo je bitno prilagoditi prehranu. Smanjite unos visokokalorične hrane, kofeina, alkohola, pijte dosta tekućine (vode, čajevi, mineralna voda, izotonične napitke) jer se znojenjem gube tekućina i minerali. Osobe s visokim ili niskim krvnim tlakom trebaju planirati aktivnosti na otvorenom u jutarnjim ili poslijepodnevnim, večernjim satima. Osobito izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati, što je inače preporuka i za zdrave osobe.

Za “niskotlakaše” ljetne vrućine znaju biti neugodne u smislu osjećaja slabosti, vrtoglavice i omaglice. Važno je u ljetnom periodu piti dosta izotonične tekućine, pojesti nešto slanije npr. slane štapiće jer sol “podiže” tlak. jesti sezonsko voće i povrće (rajčica, krastavci, paprika, lubenice, dinje..) jer se tako najbolje nadoknađuje gubitka tekućine i minerala znojenjem.