LJETNO OSVJEŽENJE: 10 RECEPATA ZA 10 VOĆNIH LIMUNADA

 

  1. LIMUNADA OD BRESKVE

POTREBNO JE: 4 zrele svježe kriške breskve, 3 isječena limuna, 1 velika posuda limunade od malina, 1 flaša mineralne ili kisele vode, sok od 3 limuna i led.

Dodajte breskve i isječen limun u bokal i izgnječite ih drvenom kašikom dok ne postanu kaša. Dodajte limunadu, sok od limuna i mineralnu vodu. Dobro promiješajte i stavite ga u frižider da se ohladi. Prije služenja, dodati led po želji.

  1. LIMUNADA OD KOKOSOVE VODE I ĐUMBIRA

POTREBNO JE: 2 litra vode kokosa, 1 čaša soka od limuna, 1/3 šolje rendanog đumbira, pola šolje kokosovog nektara, 1 šolja leda, kriške limuna i nana.

Sipajte prva četiri sastojka u bokal i pomiješajte, dodajte kriške limuna i listove nane. Ostavite ga u frižideru dok se ne ohladi i možete dodati kriške limuna i nane kao ukras.

Korišćenje kokosove vode sa mineralnom vodom ima svoje prednosti. Pomaže tako što vam proljepšava kožu, povećava hidrataciju, pomaže pri varenju i slično.

  1. LIMUNADA OD LAVANDE

POTREBNO JE: 1 šolja vode, 1 šolja šećera, lavanda (2 kapi eteričnog ulja, 1 kašika suhe lavande ili 10 stabljika svježe ubrane), 1 šolja soka od limuna (oko 6 limuna), 3 šolje hladne mineralne vode i 1 kapljica ljubičaste boje za hranu – ali to nije obavezno. Ko ne bi volio da proba ljubičasto piće?

  1. LIMUNADA OD JAGODA

POTREBNO JE: 2 šolje isjeckanih svježih jagoda, jedna i po kašika truvije, pola šolje svježe iscijeđenog soka od limuna, 4 šolje hladne vode i 1 šolja limun votke od jagoda. (Možete koristiti i druge zaslađivače ako vam se ne sviđa truvija, a takođe možete izostaviti votku ako želite da bude bezalkoholno piće).

Pomiješajte jagode, zaslađivač i vodu, dodajte ostale sastojke i ostaviti da se ohladi. Pomiješajte ponovo prije nego što poslužite.

  1. LIMUNADA OD NANE

POTREBNO JE: 1 čaša svježe nane, 1 šolja sirupa, 1 šolja svježe iscijeđenog soka od limuna, 6 šolja hladne vode, 2 šolje mineralne vode i kriške limuna za ukras.

Prvo dodajte svježu nanu i sirup u bokal. Pažljivo izmiješajte lišće drvenom kašikom i pomiješajte sa sokom od limuna i hladnom vodom. Prije nego što poslužite limunadu, dodajte led, mineralnu vodu i ukrasite kriškama limuna

  1. LIMUNADA OD LUBENICE

POTREBNO JE: 3 šolje ledeno ohlađene lubenice, 1-2 čaše vode, 2 kašike soka od limuna i šećera po ukusu. Pomiješajte ledene kocke lubenice, vodu, šećer i sok od limuna. Procijedite tečnost kako bi se uklonila pulpa i sipajte u čaše. Dodajte led i ukrasite sa kriškama lubenice.

  1. LIMUNADA OD BOROVNICA

POTREBNO VAM JE: pola šolje borovnica, 2 šolje soka od limuna, 5 ili 6 bosiljka (plus 2 za ukras), 1 šolja šećera, 1 šolja tople vode, 1 limun za ukras i led.

Prvo pomiješajte vodu i šećer i zatim miješajte dok se ne dobije sirup. Pomiješajte sirup i borovnice i procijedite kroz krpu ili sito. Dodajte ostale sastojke u bokal i ostavite da se ohladi. Servirajte sa bosiljkom i limunom.

  1. RUŽA LIMUNADA

POTREBNO JE: sok iz 7 – 8 svježe iscijeđenih limunova, 1 šolja malina, 7 šolja vode, 3 – 4 kašičice kapi stevije, kriške limuna i svježi ruzmarin za ukras.

Sipajte sok ​​od limuna kroz sito u bokal. Pomiješajte maline i prespite kroz sito. Dodajte vodu i steviju i dobro izmiješajte drvenom kašikom. Stavite bokal u frižider da se ohladi i kada budete posluživali ovaj napitak ne zaboravite da ga ukrasite ruzmarinom i kriškama limuna.

  1. LIMUNADA OD ANANASA

POTREBNO JE: 20g hladno cijeđenog soka od ananasa, 60ml svježe cijeđenog soka od limuna i 300 ml vode.

Pomiješajte sve sastojke i stavite mješavinu u frižider da se ohladi. Promiješajte ponovo prije nego što poslužite. Ova limunada će vam pružiti vitamin C iz limuna i mangan iz ananasa. Takođe možete da stavite mješavinu u kalupe i, dodajući štapiće za sladoled, napravite svoj sladoled.

  1. LIMUNADA MALINA

POTTEBNO JE: 3 grubo sjeckana limuna, 200g svježih ili zamrznutih malina, 125 g šećera i gazirane ili obične vode. Pomiješajte limun, maline, šećer i 400ml vode. Procijedite kroz sito koliko god možete. Dodajte led i dodatne maline kao ukras