Ljetna dijeta

Sve ste ih već probali, danima ste jeli samo meso, da biste potom skoro postali vegan, jeli ste čarobne supice i “ vreće kupusa” ali bez učinka.  Stvar je u tome da je teško donijeti odluku o dijeti, a kada je još ona rigorozna i teško izbalansirana, više će nam odmoći nego pomoći. Mnoge su  dijete pale na testu dugovječnosti jer nisu vodile računa o uravnoteženosti. Dobra dijeta mora sadržavati i bjelančevine i ugljikohidrate i masnoće.

Zlatno je pravilo raznovrsna ishrana kako su nas naši preci učili. Isto tako naše bake znaju ono što mi u posljednje vrijeme otkrivamo: da je tajna u kvalitetu onoga što jedemo. Sve je više specijaliziranih trgovina  zdrave hrane u kojima možemo naći sastojke za ukusan i veoma zdrav obrok. Na pijacama uvijek birajte domaće i sezonsko voće i povrće. Osim namirnica nepoznatog porijekla, treba izbjegavati i tekuće neprijatelje: kafu, zaslađeni čaj, gazirane sokove i alkohol.

Najbolji napitak  za mršavljenje je voda. Uz to voda nam može utažiti glad, jer ljudi često zamjenjuju žeđ za glad pa posežu za grickalicama kada im zapravo treba tekućina.  Tjelovježbom ćete takođe ubrzati proces mršavljenja i osjećat ćete se bolje u svojoj koži. Donosimo vam mogućnost da  uz pomoć ljetne dijete spremite svoje tijelo plažu vrlo brzo.

Svaki dan : Čaša vode natašte

  1. DAN

Doručak: 2,4 dl mlijeka, 2 kašike pahuljica, 1 nektarina;

Ručak : mladi grah s hrenovkom, ½ kriške crnog hljeba, 10 dag trešanja;

Večera: ½ grahama, 120 g kravljeg  sira, 1 zelena paprika, 1 manji paradajz.

  1. DAN

Doručak: ½  grahama, jogurt, 30 g tost šunke, 1 kruška;

Ručak: makaroni s povrćem i kravljim sirom, 150 g jagoda

Večera: ½ kriške crnog hljeba, Šopska salata, 1 jabuka

  1. DAN

Doručak: ½ kriške kukuruznog hljeba, 5 g margarina, 2,4 dl mlijeka, 150 g jagoda

Ručak: ½ kriške hljeba, mahune s pilećim  batakom, 100 g dinje;

Večera: punjena zelena paprika, 2 kriške dinje

4.DAN

Doručak: 30 g crnog hljeba, 1 hrenovka, 1 jogurt, 1 breskva

Ručak: riža s povrćem, 60 g pilećih prsa, 200 g lubenice

Večera: ½ grahama, 120 g kravljeg sira, 100 g paradajza, 1 jabuka

5.DAN

Doručak: 2,4 dl mlijeka, 2 kašike pahuljica, 100 g borovnica

Ručak: 80 g purećih prsa, prilog od tikvica, 100 g trešanja

Večera: ½  grahama, 120 g kravljeg sira, 100 g paradajza, 1 jabuka

  1. DAN

Doručak: ½ grahama, 1 kriška trapista, 1 jogurt, 1 nektarina

Ručak: ½ kriške crnog hljeba, zapečene srdele, 2 kriške lubenice

Večera: ½ grahama, miješana salata s paradajzom, 1 hrenovka

  1. DAN

Doručak: ½ kriške hljeba, 1 Zdenka sir, 2,4 dl mlijeka, 1 breskva

Ručak: patlidžani u umaku od paradajza, 80 g pljeskavice, 2 kriške dinje,

Večera: ½ grahama, Šopska salata

  1. DAN

Doručak: ½ grahama, 1 jogurt, 1 kruška

Ručak: 100g krompira skuhanog u posoljenoj vodi, 1 punjena paprika, 4 marelice

Večera: salata od 100g paradajza, 1 krastavac, 1 zelena paprika 1 tvrdo kuhano jaje; 1 breskva

  1. DAN

Doručak: 2,4 dl mlijeka, 2 kašike zobenih pahuljica, 1 jabuka

Ručak: 1 kutlača supe, 60 g kuhane junetine, 100 gr kuhanog krompira 200 g salate od mladog kupusa, 2 kriške lubenice

Večera: 50 g kukuruznog hljeba, 120 g kravljeg sira, 1 paradajz

10 DAN

Doručak: 1 kiselo mlijeko, ½ grahama, 1 hrenovka, 1 kruška

Ručak: 1 kutlača supe od gljiva, 2 okruglice sa šljivama, 125 g malina

Večera: miješana salata s paradajzom, 1 kuhano jaje

  1. DAN

Doručak: 2,4 dl mlijeka, 5 integralnih keksa, 1 breskva

Ručak: 10 dag kuhane škarpine, 20 dag blitve začinjene sa 2 kašike maslinovog ulja, 2 kriške dinje

Večera: punjena zelena paprika, 1 jabuka

  1. DAN

Doručak: ½ kriške crnog hljeba, 1 kriška prešane puretine, 1 acidofil, 2 marelice

Ručak: pileći rižoto , 20 dag  zelene salate, 1 breskva

Večera: 120 dag  kravljeg sira, 1 zelena paprika, ½ grahama

  1. DAN

Doručak: ½ grahama, 1 bioaktiv, 1 Zdenka sir, 150 g jagoda.

Ručak: musaka od teletine  i povrća. 100 g trešanja

Večera: 4 integralna keksa, 2 kriške dinje.

RECEPTI:

  1. Patlidžan u umaku od paradajza ( 168 kcal)

 

  • 10 dag patlidžana
  • 10 dag paradajza
  • režanj češnjaka
  • 5 g ulja
  • 2 dag brašna

Patlidžane narežite na kriške, posolite i kratko blanširajte pa anrežite na kockice. Na ulju propirjajte nasjeckani paradajz, dodajte češnjak i patlidžan. Zatim dodajte brašno razmućeno u četiri kašike vode, pa prokuhajte 10 minuta.

  1. Pileći rižoto ( 301 kcal )
  • 80 g pilećih prsa
  • 40 g riže
  • 5 g ulja
  • so I biber

Opranu rižu kratko propirjajte na ulju u poklopljenoj posudi, dodajte  četiri vrhom pune kašike vode pa lagano pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte piletinu narezanu na sitne kockice, začinite prema želji te podlijte sa 1,5 dl mlake vode. Pecite oko 30 minuta u pećnici na 200 stepeni.

  1. Punjena zelena paprika ( 128 kcal)
  • 1 zelena paprika
  • 3 dag kravljek sira
  • 1 sardina iz konzerve
  • 1,5 dag kiselog vrhnja
  • 2,5 dag crnog hljeba
  • so i biber

Očistite papriku. Sir usitnite, sardinu ocijedite od ulja, raspoloviteiI izvadite kosti pa usitnite viljuškom. Pomiješajte sir i sardinu pa dodajte 1 kašiku vrhnja, začinite prema želji i tim nadjevom punite papriku.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!